időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Április 17.: Magyar politikai élet

MNO-összefoglaló
2003.04.17. 20:19

Hazatért a delegáció – Medgyessy ajándéka Orbánnak; Befejeződött az Európai Konferencia; Paks: az üzemzavar komolyabb, mint hitték; Megkérdőjelezhetetlen a Postabank konszolidációja; Vezetőcsere az egészségügyben; politikai felhangok; Szünetel az agrárgéppályázatok befogadása; A kormányzat megkísérli kiirtani az ingatlanszövetkezeteket; A Fidesz csökkentené módosítaná az illetéktörvényt

Hazatért a delegáció – Medgyessy ajándéka Orbánnak

Medgyessy Péter miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök egyaránt felemelő érzésnek nevezte az európai uniós csatlakozási szerződés szerdai athéni aláírásán való részvételt a hazaérkezést követően a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. – Felemelő érzés volt ott lenni, és tízmillió magyart, az ezeréves történelmet, a kiszámítható és kiegyensúlyozott jelent, illetve a szép és nagy lehetőségeket nyitó jövőt képviselni – fogalmazott Medgyessy Péter. Hangsúlyozta: örül, hogy a magyar nép felhatalmazta a szerződés aláírására, és, mint mondta, biztonsággal foghatta a tollat. A kormányfő a dísztollat, amit egy iparművész készített a szerződés aláírására, Orbán Viktor volt kormányfőnek ajándékozta, aki – mint Medgyessy Péter fogalmazott – kis szabadkozás után elfogadta.

Befejeződött az Európai Konferencia

Befejeződött Athénban az Európai Konferencia, amelyen negyven ország vezetői a kontinens jövőjéről, valamint Irakról tárgyaltak. A konferencia keretein belül Medgyessy Péter miniszterelnök Adrian Nastase román kormányfővel a kedvezménytörvény módosítására tett javaslatokról tárgyalt. – A román miniszterelnök az európai normákkal összeegyeztethetőnek tekinti a kedvezménytörvény módosítására tett magyar javaslatokat, így hamarosan megegyezés várható – közölte a magyar kormány szóvivője Athénban.

Paks: az üzemzavar komolyabb, mint hitték

Kettesről hármas fokozatúra minősítették át a Pakson bekövetkezett üzemzavart, miután a vizsgálatok kiderítették: a harminc fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartályban a kötegek többsége jelentősen megsérült. A magyar szakértők szerint nem kell sugárveszélytől tartani, ám az orsztrák környezetvédők sugárzást mérő csoportot küldenek Magyarországra. – A paksi gázszivárgás mértéke az elmúlt napokban jelentősen csökkent, és a tisztítótartály kinyitása után sem emelkedett meg. A radioaktív gáz az erőmű száz méter magas kéményén keresztül kikerül a környezetbe; mennyisége azonban olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében felállított, 21 éve folyamatosan működő ellenőrző állomások nagypontosságú műszerei nem mutattak ki – áll a Paksi Atomerőmű Rt. csütörtöki közleményében.

Megkérdőjelezhetetlen a Postabank konszolidációja

Az Állami Számvevőszék jelentései a Postabank konszolidációjával kapcsolatos valamennyi olyan kérdésre választ adnak, amelyeket az e témában felállított országgyűlési bizottság is vizsgál, így mindenképpen kívánatos volna, ha a parlamenti testület lezárná munkáját – jelentette ki Tállai András országgyűlési képviselő a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megfogalmazta azt is: az ügy további lebegtetése a privatizációs előnyöket remélő csoportok és a bank Horn-kormány alatti veszteségeit bagatellizáló politikai erők érdeke.Tállai András emlékeztetett rá: a Postabank háza táján jelentkező súlyos problémák megoldására az első lépéseket az Orbán-kormány tette meg azzal, hogy személycseréket eszközölt a bank élén, illetve, hogy kormányhatározatot hozott a pénzintézet konszolidációjára.

Vezetőcsere az egészségügyben; politikai felhangok

A 19 megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója közül 13 távozik posztjáról azt követően, hogy az országos hivatal pályázatot írt ki a vezető munkakörök betöltésére. Az ellenzék szerint mindez az egészségügyi kormányzat privatizációs törekvéseivel magyarázható, amit az egészségbiztosító cáfol. Az OEP nem árulta el, hogy mely megyékben kerül sor igazgatóváltásra, azt azonban tudni lehet, hogy Békésben igen.
Domokos László, a Fidesz megyei elnökének közleménye szerint nehéz eloszlatni a gyanút, hogy azoknak volt útjában a kiváló Békés megyei szakember, akik privatizálni akarják az egészségügyet. Sajnos a jelenleg az Országgyűlésben tárgyalt kórháztörvény javaslata spekulációkra, visszaélésekre ad lehetőséget – fogalmazott. Kiss József, az OEP főigazgató-helyettese minderre kijelentette: politikai szempontok nem játszottak szerepet a döntésekben.

Szünetel az agrárgéppályázatok befogadása

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) csütörtök 12 órától további intézkedésig felfüggesztette a mezőgazdasági gépek, technológiai berendezések vásárlásának és pénzügyi lízingelésének támogatására irányuló pályázatok befogadását. Az agrártárca közleményében azzal indokolta az intézkedést, hogy az eddig beérkezett rendkívül nagy mennyiségű pályázat időben történő feldolgozása miatt szükséges a szüneteltetés. A Fidesz csütörtökön közleményben szólította fel az agrártárcát, hogy biztosítsa – akár a költségvetési törvény módosításával – a további forrásokat, és a jövő évi támogatási keret terhére folytassák a kérelmek befogadását, és állítsák vissza a családi gazdaságok kiemelt támogatását.

A kormányzat megkísérli kiirtani az ingatlanszövetkezeteket

Frontális támadást indítanak az állami szervek az utóbbi hónapokban elszaporodott, egy törvényi kiskaput kihasználó ingatlanszövetkezetek ellen. A gyanúsan magas éves nettó hozamot kínáló társaságokat – amelyeket a sajtóban a pilótajáték-szervezéstől a pénzmosásig többféle bűncselekménnyel gyanúsítottak meg – törvénymódosítással, illetve rendőrségi-, Apeh- és cégbírósági vizsgálatokkal igyekeznek megfékezni.

A Fidesz módosítaná az illetéktörvényt

A Fidesz képviselői önálló indítvánnyal kezdeményezik a lakástulajdon-szerzés illetékének és az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését. Mádi László képviselő, a párt otthonteremtési munkacsoportjának vezetője elmondta: az illetéktörvény módosításával azt szeretnék elérni, hogy a vagyonátruházási illeték mértéke 8 millió forint vételárig 2 százalék legyen, a jelenlegi 4 millió forintos értékhatárral szemben. Mádi László úgy vélte, hogy emelni kell a 35 évet be nem töltött fiatalok első lakástulajdon-szerzésénél adott illetékkedvezményt is, a mostani 40 ezer forintról 60 ezer forintra. A politikus az üzemanyagok jövedéki adómérséklési javaslattal kapcsolatban hangsúlyozta: tarthatatlan helyzet alakult ki, hiszen sokan a szomszédos országokba járnak át benzinért és gázolajért, mert Magyarországon nagyon magasak az árak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.