időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Aznar népszavazást akar az EU-alkotmányról

MNO
2003.04.13. 16:41

José María Aznar spanyol miniszterelnök szerint hasznos lenne, ha a 2004 júniusában tartandó európai parlamenti választásokon az Európai Unió minden egyes tagországában népszavazásra bocsátanák az EU addigra kidolgozandó új alkotmányát is – adta hírül az mtv.hu.

Mint a hét végi spanyol lapok tájékoztattak, Aznar javaslata azon az Európa jövőjéről tartott szemináriumon hangzott el, amelyet pártja, az abszolút többségben kormányzó konzervatív Néppárt (PP) szervezett Madridban.

Aznar és a PP véleménye szerint továbbra is arra van szükség, hogy az Európai Tanács legyen az EU intézményi gerince, a közös külpolitikai és biztonságpolitikai döntések egyszerű többséggel szülessenek, továbbá hogy az EU külső határainak védelmét a tagországok közösen biztosítsák.

A terv szerint az EU elnöki posztját a tanács elnöke töltené be néhány évre szóló állandó megbízással, és erre a posztra a 25 tagország kormányfője választana meg valakit volt EU-tagországokbeli miniszterelnökök közül.

Az elképzelésről beszámoló szociáldemokrata El Mundo vasárnapi száma „A 25-ök Európája, Aznar szerint” című vezércikkében megjegyezte, hogy a spanyol miniszterelnök álláspontja hasonló a francia és a brit kormány által vallott nézetekhez. A lap hangsúlyozta, hogy Aznar javaslata a népszavazásra annál is inkább jogos, mivel az európai alkotmány magasabb rangú lenne az egyes EU-tagországok alkotmányainál.

Az El Mundo szerint a tervezetből hiányoznak bizonyos elemek, például annak megállapítása, hogy „hol lesz a helye az állampolgároknak a hatalmas európai építményben. Aznar azonban nem akar kísérletezni, és olyan új Európára szavaz, amely a már meglévő útján halad”. A lap szerint lehet, hogy éppen Aznar lesz az EU első elnöke. (A kormányfő már bejelentette, hogy nem indul a következő, 2004-es spanyolországi parlamenti választásokon.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.