időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Gyengülés a piacokon

Magyar Nemzet
2003.04.22. 15:21

Budapesten a kimaradt hétfői kereskedés hatásait élvezhették a mazochista long -piacban érdekelt befektetők. A BUX 18 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy erőtlen növekedési próbálkozás után megadva magát a nemzetközi gyengülő trendeknek 7687 pontig zuhant, s végül 7772 ponton zárt.

Alapvetően pesszimistán indult a keddi kereskedési nap a nemzetközi tőkepiacokon, mivel a befektetők az ázsiai és a hétfői amerikai záróértékekre összpontosítottak. A gyengüléssel záró amerikai piacokra a Conference Board márciusi nem túl fényes 0,2 százalékkal csökkenő konjunktúra indexe hatott, így kedden az európai börzéken enyhe gyengülés jeleit lehetett tapasztalni.

A DAX és a FTSE egy százalék körüli csökkenést szenvedett el a Wall Street nyitásáig. Az európai parkettek erózióját növelte a Nikkei 225 index 2,2 százalékos beesése is. A japán tőzsde a Kao háztartási cikkeket gyártó cég leminősítése miatt zuhant be.

Brókerek a tokiói parkett zárásakor elmondták, hogy a Nomura Securities által adott leminősítés hatására a piac elkezdte „eldobálni” az elektronikai cikkeket gyártó cégek részvényeit. A befektetők vélhetően a mikroelektronikai ipart súlytó válság tovagyűrűzése és az atípusos tüdőgyulladás veszélye miatt értékesítették portfólióikban szereplő részvényeket.

Szakértők egyúttal rámutattak, hogy azok a cégek akik Kínába tették át termelésüket ezúttal ráfaragtak, sőt vélhetően a SARS vírus miatt akár még évekig ihatják korábbi döntésük levét.
Az európai parketteken a gyengüléssel nyitó amerikai piacok tovább rontották a hangulatot.

A Pfizer gyógyszergyártó cég ugyan kedvező negyedéves adatokkal rukkolt elő, de a piac ezt a kedvező hírt nem igazán fogadta lelkesedéssel. Az American Airlines vezérigazgatójának nyilatkozta a társaság csődjéről és következményeiről, valamint az Infineon és az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó cég gyengülő eredménye. Az Eli Lilly bejelentette, hogy az elbocsátásokkal és bizonyos eszközeinek leírásával kapcsolatos tartalékolási kötelezettségei miatt az idei esztendő első negyedében eredménye 407 millió dollárra esett vissza.

Budapesten a kimaradt hétfői kereskedés hatásait élvezhették a mazochista long -piacban érdekelt befektetők. A BUX 18 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy erőtlen növekedési próbálkozás után megadva magát a nemzetközi gyengülő trendeknek 7687 pontig zuhant. A zárás előtti utolsó órában elért napi minimum után a shortosok elkezdték zárni pozícióikat ami felfutást eredményezett a BUX kurzusában.

A javuló trend végül annyira nem lett jó, hogy a börzemutatót a negaítv határvonalon átlendítse, de arra elég volt, hogy 6 ponttal előző értéke alatt akassza meg, ami csekély mínusznak felel meg. A 7772 ponton záró BUX így csupán 0,08 százalékot gyengült. A forgalom 5,8 milliárd forintra nőtt melyből a napközben 5425 forintig dráguló, de zárásra előző szintjére visszaérkező MOL 1,8 milliárd forinttal részesült. A MOL kurzusát az a hír mozgatta, hogy a tegnap kiírt szerbiai Beopetrol olajtársaság privatizációs tenderén várhatóan a magyar olajipari cég is részt kíván venni.

Felkai György a MOL kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a MOL vezetői megvizsgálják a szerb Beopetrol olajtársaság privatizációjának feltételeit és ezt követően döntenek arról, hogy beadnak-e pályázatot a cég magánosítására vagy sem.

A MOL vezetése már többször nyilvánosságra hozta, hogy érdekli a szerb piac – tette hozzá Felkai György. A tegnapi kereskedés nagy meglepetését a Matáv okozta azzal, hogy 798 forintig esett kurzusa, végül azonban 802 forinton zárt, de még így is 11 forinttal előző szinte alá esett. A pozitív meglepetést az Antenna Hungária konszolidált adózott eredménye és a Pannonplast 13,2 százalékos drágulása okozott.

Záró: 7772,59 Min: 7687,79 Max: 7772,59 Nyitó: 7760,53 Előző: 7778,51 Vált.: -5,92 pont (-0,08 százalék)

Puskás Bence írása

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.