időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Megnyíló nyugati világ

MNO-összeállítás
2003.04.20. 13:00

E héttől könnyítések léptek életbe a határellenőrzésben Magyarország és Ausztria, Szlovákia, illetve Szlovénia között. 2007. január 1-jére teljesen megszűnhet a határellenőrzés hazánk és az EU tagállamai között. Az integrációs folyamat a hazai vízumpolitikát is átszabja, ám meglehet, hogy az Egyesült Államok területére az uniós csatlakozást követően sem léphetnek be vízum nélkül a magyar állampolgárok.

Lényegesen egyszerűbbé vált a határ átlépése csütörtöktől Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányában: a magyar határőrök csak az útleveleket ellenőrzik, a pecsételést és a számítógépes regisztrációt csak kivételes esetekben alkalmazzák majd. Az említett határszakaszokon a kedvezmény a magyarok mellett az EU-tagok, az unióhoz 2004-ben csatlakozó országok, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Svájc állampolgáraira is kiterjed.

Bár Magyarország és a többi tagállam között csak 2007. január 1-jétől, a schengeni tagság kezdetének várható időpontjában szűnik meg a határellenőrzés, a határátlépésben addig is további könnyítések várhatóak. A magyar és az uniós szervek tárgyalásokat kezdtek arról, hogy a nyugati határátkelőhelyeken és a Ferihegyi nemzetközi repülőtéren a magyar állampolgárok már 2004. május 1-je előtt igénybe vehessék az EU-tagállamok polgárainak elkülönített belépési sávokat. A kormány a közelmúltban azt is kezdeményezte, hogy az unió tegye lehetővé: a magyar állampolgárok már a schengeni tagság elnyerése előtt útlevél nélkül, a – korszerű biztonsági elemekkel ellátott – személyi igazolvány felmutatásával is beutazhassanak az unió területére, ám – a külügyi és a belügyi tárca tájékoztatása szerint – erre egyelére nem érkezett hivatalos válasz.

„A határátlépést felgyorsító intézkedés célja bemutatni valamit az uniós és a schengeni csatlakozás előnyeiből, ám ez csak akkor éri el célját, ha a határ túloldalán szolgáló hatóságok is ugyanúgy járnak el” – felejtette ki Tímár Zoltán. A Határőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetője szerint a szlovén hatóságok jelezték, hogy készek kölcsönösen alkalmazni a könnyítéseket. Az osztrák és a szlovák szervek türelmet kértek, de a nyári szezonban várhatóan ők is bevezetik az egyszerűsítéseket.

A főosztályvezető szerint a déli és a keleti határokon nem változik az ellenőrzés szigora igaz, a szomszédos államok határőrizeti szerveinek együttműködése itt is szorosabbá válik majd. A vámellenőrzés 2004 májusáig egyik határon sem változik, de ez a személyforgalomban eddig sem okozott különösebb fennakadást.

Ennél nagyobb könnyítés lehet még a schengeni csatlakozás előtt, ha az EU rábólint arra a felvetésre, hogy a magyarok már 2007 előtt útlevél nélkül, személyi igazolvány felmutatásával beléphessenek a közösség országaiba. A brüsszeli válasz még nem érkezett meg, ám a kedvezmény csak az uniós előírásoknak megfelelő biztonsági elemekkel ellátott, lap alakú személyi igazolványokra terjedne ki. Magyarország Szlovéniával és Horvátországgal már korábban hasonló, kétoldalú megállapodást kötött. A szlovén szervek valamennyi, míg a horvátok csak a legkorszerűbb személyiket fogadják el. A magyar szervek reményei szerint a megállapodások 2004. május 1. után is életben maradhatnak, Horvátország esetében is.

Emellett Magyarország számos uniós tagállammal kötött olyan kétoldalú megállapodást, amely az érintett államok polgárainak egyoldalúan lehetővé teszi, hogy személyi igazolvány bemutatásával is beutazhassanak az országba. Így a német, olasz, osztrák, spanyol, francia, belga és luxemburgi turisták most is útlevél nélkül léphetnek Magyarország területére, igaz, a kedvezményt a magyarok nem vehetik igénybe.

A magyar felvetés egyébként sem együli: az elmúlt napokban Lengyelország ennél is merészebb kezdeményezést tett, amelynek az lett volna a lényege, hogy a lengyel állampolgárok már a csatlakozási szerződés aláírásától kezdve útlevél nélkül utazhatnának Németországba. A júniusi lengyel EU-népszavazás sikerének elősegítését is célzó intézkedés tervét a német kormány közvetítette Brüsszelnek, ám a tizenötök elzárkóztak a kérés teljesítésétől. A Rzeczpospolita című lengyel lap szerint egyes tagállamok kockázatosnak tarthatták a könnyítéseket olyan országokkal szemben, amelyek esetleg – a népszavazás kudarca miatt – végül mégsem lépnek be az unióba.

***

Az integrációval Magyarország vízumpolitikája is jelentősen módosul. Az uniós előírások miatt a szomszédos országok közül Magyarországnak a belépést megelőzően legalább hat hónappal vízumkényszert kell bevezetnie Ukrajnával és Szerbia-Montenegróval szemben. „A magyar kormány, lehetőségein belül, igyekszik kitolni az intézkedés határidejét, így a vízumkényszert várhatóan csak november 1-jétől vezetik be” – közölte Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője. Ezzel párhuzamosan a kormány mindkét országgal tárgyalásokat kezdett arról, hogy a változtatás a határokon a lehető legkisebb fennakadással járjon, különös tekintettel a határok túloldalán élő magyarok érdekeire. Éppen ezért Magyarország többszöri belépésre feljogosító és hosszabb időtartamra szóló vízumok kiadását tervezi, lehetőleg minél olcsóbban. Emellett a külképviseleteken dolgozó technikai személyzetet is megerősítenék a vízumkiadások felgyorsítása érdekében. Információink szerint Ukrajna esetében az is felmerült, hogy Magyarország az ukrán állampolgárok számára ingyenessé tenné a vízumok kiadását, cserébe északkeleti szomszédunk nem vezetne be Magyarországgal szemben vízumkényszert. Szerbia-Montenegró esetében hasonló lehetőségként merült fel, hogy a könnyítések ellenében Belgrád a nyári szezonban szintén feloldaná a Magyarországgal szembeni vízumkötelezettséget. Ugyanez a rendszer Magyarország és Bosznia-Hercegovina esetében jelenleg is működik.

„Az uniós tagság elnyerése mindenképpen növeli Magyarország elismertségét, de nem biztos, hogy a Magyarországgal szemben egyoldalúan vízumkényszert alkalmazó államok emiatt automatikusan eltörölnék a jelenlegi korlátozásokat” – vélekedett Tóth Tamás. Erre a legjobb példa az Egyesült Államok, amely az unióhoz 2004-ben csatlakozó országok többségével szemben jelenleg vízumkényszert alkalmaz. Szakértők szerint valószínűleg ez nem is változik azonnal, mivel az amerikai vízumpolitika a közösségi országokat nem egységesen, hanem külön kezeli.

FORRÁS: VILÁGGAZDASÁG

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.