időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Reális a harmadik helyezés a hokiválogatott számára

MNO-összeállítás
2003.04.22. 10:50

Hétfőn befejeződött a Budapest Sportarénában rendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokság, amelyen a csoda mellőzésével a magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg. A szurkolói várakozásokkal ellentétben ez az eredmény nagy siker, hiszen a két klubcsapatra épülő nemzeti csapat a sokkal jobb játékerőt képviselő kazahoktól és az A csoportból éppen kipottyanó lengyelektől szenvedett csak vereséget.

Kazah sikerrel és magyar harmadik hellyel ért véget a divízió I-es jégkorong-világbajnokság budapesti csoportja. Az előzetes várakozásokkal ellentétben tehát nem sikerült a bravúr, a feljutás, de még a tavalyi, második hely megszerzése sem – de valljuk be, ez a realitás. A nyitómérkőzésen már látszott, a csapatban valahogy nincs meg az a tűz, ami egy esztendővel korábban a dunaújvárosi és székesfehérvári viadalon. Hollandia ellen 0-2-ről ugyan még felállt és fordított a csapat 4-2-re, a románok elleni második mérkőzést az utolsó pillanatban sikerült döntetlenre menteni (4-4).

Az esélyek azonban még nem szálltak el, pénteken a kazahok ellen ki-ki mérkőzésen léptek pályára Ocskayék, s az első tíz percet leszámítva végig partiban is voltak az A csoportba jutott ázsiaiakkal. A 4-1-es vereség viszont azt jelezte, az legjobbak közé jutásról szőtt álmok szertefoszlottak. A litvánok „bizonyították”, a leggyengébbek a csoportban (4-0), míg a lengyelek elleni 3-1-es vereség is papírformának tekinthető, hiszen ellenfelünk tavaly még a legjobbak között szerepelt.

Az utolsó, lengyelek elleni mérkőzés persze nemcsak a vereség miatt marad emlékezetes. Az 50. perc tájékán ugyanis Hanson játékvezető megállította a játékot, majd ötperces tanácskozás után jelezte, Jaworski kapusnak el kell hagynia a jeget. A hálóőr nevét ugyanis kifelejtették a jegyzőkönyvből, így nem játszhatott volna egy percet sem. Hudák János, a magyar csapat vezetője azonnal jelezte is, megóvják a mérkőzést, ám miután az éremátadáskor kiosztották a lengyeleknek az ezüst-, a magyaroknak a bronzérmet, várható volt, az óvás elmarad.

Fertő László, a szövetség elnöke a mérkőzést követő sajtótájékoztatón ezt hivatalosan is bejelentette, s közölte, a szabályok értelmében erre akkor lenne lehetőség, ha az illetékesek a hibát a jegyzőkönyv kitöltésekor jelezték volna. Az elnök ellenben ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi, a csapat a második helynek megfelelő prémiumot kapja meg. (Más kérdés, hogy erkölcsileg ez mennyire helyes, hiszen a mérkőzést mégiscsak elveszítette az együttes.)

Ami azonban még a prémiumkérdésnél is rosszabb, a harmadik helyezés azt jelenti, a csapat jövőre jóval nehezebb csoportba kerül, mintha ezüstérmet nyert volna. Ha az eddigi beosztási rendszert vesszük figyelembe, akkor a norvégok és a britek lesznek jövőre az ellenfeleink, s nem az olaszok, illetve az észtek. A Eurohockey.net szerint viszont jövőre Norvégiával, Olaszországgal, Romániával és a harmadvonalból felkerült Belgiummal kell játszanunk, ehhez esik még hozzá egy gárda a hamarosan kezdődő, finnországi A csoportos eseményről. Így vagy úgy, jövőre sokkal nehezebb dolga lesz az együttesnek, főleg, hogy valószínűleg sorozatban harmadszor már nem hazai környezetben lép pályára.

„A dobogóra felállhattunk, de az igazi bravúr elmaradt. Beigazolódott, hogy csak 12-13 játékos üti meg a nemzetközi elit szintjét, a többiek elmaradnak ettől” – értékelte az MTI-nek Jan Jasko szövetségi kapitány, akinek a vb után lejárt a megbízatása, s mivel hazatér Szlovákiába, jövőre már biztosan nem ő tölti be ezt a posztot.

Magyar siker az is, hogy Szuper Leventét választották a torna legjobb kapusának. A tengerentúlon játszó 22 éves kitűnőség a statisztika alapján a második lett 92,68 százalékos védési hatékonysággal és harmadik 2,25-ös kapott gólátlaggal. A legtöbb pontot, tizenegyet a kazah Jevgenyij Koreskov szerezte – a legeredményesebb magyar Ladányi Balázs lett héttel -, és hat találattal ugyancsak a győztes gárda csatára végzett a góllövőlista élén.

[origo]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.