időjárás 14°C Malvin 2022. október 1.
logo

Szaddám szülővárosát támadták a szövetségesek

MNO
2003.04.09. 12:45

Amerikai harci gépek iraki állásokat bombáztak a Bagdadtól északra fekvő Tikrit városa körül. A város környékén a Szaddám Huszeinhez leginkább hűséges családok és törzsek élnek. Amerikai lapértesülések szerint a térségben arab önkéntesek ellenőrzésük alá vontak egy Bagdadba vezető utat – adta hírül az origo.hu.

Frank Thorp amerikai százados szerdán bejelentette, hogy a szövetséges légierő az iraki katonai állások mellett az elmúlt 24 órában folyamatosan bombázta – mint a százados fogalmazott – „Szaddám Huszein rendszerének célpontjait” is, miközben a szárazföldi erők „folytatják előrenyomulásukat észak felé”. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Tikrit, Szaddám Huszein szülővárosa nagyon fontos az iraki rendszer számára. Itt élnek a Szaddámhoz leginkább hű családok. Kedden Vince Brooks amerikai tábornok közölte: úgy tudják, hogy Tikritben fontos iraki ellenőrzési és irányító központok vannak.

A The Washington Post szerdai számában amerikai tisztekre hivatkozva arról számolt be, hogy több ezer, különböző arab országokból érkezett harcos ellenőrzése alá vont egy Bagdadba vezető utat a térségben. Az önkéntes harcosok többségükben a palesztin területekről, Egyiptomból, Szíriából, Libanonból, Algériából, Jemenből és Marokkóból érkeztek. Pontos számukat nem tudják, egy tengerészgyalogos parancsnok becslése szerint körülbelül 3000-en lehetnek, s közülük, a palesztinokat leszámítva, kevesen kaptak katonai kiképzést – írta az amerikai lap.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.