időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Új határidős devizakontraktusok a BÉT-en

MNO
2003.04.14. 14:18

2003. április 16-án új termékekkel bővül a Budapesti Értéktőzsde határidős piacán kereskedhető devizakontraktusok köre. A piaci igénynek megfelelve a BÉT 10 újabb keresztkontraktus és 2 deviza/forint kontraktus kereskedését indítja el. Ennek megfelelően jövő szerdától az EURO/SEK, EURO/NOK, EURO/PLN, EURO/CZK, USD/SEK, USD/NOK, USD/PLN, USD/CZK, GBP/SEK, CZK/SKK, valamint a NOK/HUF és CZK/HUF termékekre lehet üzletelni.

Az új termékek kereskedésének és elszámolásának menete, lejáratkori teljesítése megegyezik a jelenlegi keresztkontraktusok, illetve deviza/forint kontraktusok piacán alkalmazott gyakorlattal. A lejárati struktúra is megegyezik a devizatermékek nagy részénél szereplő struktúrával, azaz a 4 főhónap (a legközelebbi március, június, szeptember és december) mellett az azokon kívüli 2 legközelebbi hónapra lehet kereskedni.

Az új termékek Megnyitási, Bezárási és Lejárati napja, valamint a tőzsdei tranzakciós díja is megegyezik a devizapiacon már szereplő termékekével, azaz a Bezárási és egyben a Lejárati nap az adott hónap 3. Szerdája (egyben az újonnan bejövő instrumentum Megnyitási napja), a díj pedig 5,- Ft minden kötött kontraktus után, daytrade üzletek esetén pedig az általános alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a BÉT 50 % díjkedvezményt nyújt.

A kontraktusméret a NOK/HUF esetében 10,000, a CZK/HUF és a CZK/SKK termékeknél 100,000 deviza egységre szól, a többi terméknél pedig az eddigi devizatermékeknél is jellemző 1,000 deviza egységre vonatkozik.

Az új devizatermékek bevezetése kapcsán szükségessé válik a keresztkontraktusoknál alkalmazott tickerkód módosítása is, így 2003. április 14-től az eddigi 3-al szemben 7 karakter szolgál a név azonosítására a tickerkódban. (Az új termékek természetesen már az új szerkezetű tickerkóddal kerülnek bevezetésre).

Forrás: portfolio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.