időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

A Pannonplast-ügy miatt verhették meg Szász Károlyt

MNO-összeállítás
2003.06.17. 08:17

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, Szász Károly az ellene elkövetett hétfői támadás esetleges okaként egy kedden megjelenő felügyeleti vizsgálatot, és az erről készített határozatot jelölte meg. A felügyelet honlapján kedden közölte: a Britton és a Pevdi Kft. – egy meg nerm nevezett állami társaság segítségével – a szabályok megkerülésével szerzett tulajdonrészt a Pannonplastban. A Pannonplast elnök-vezérigazgatóját meglepte a felügyelet döntése.

A PSZÁF honlapján kedden megjelent határozatok közül egyedül a Pannonplast Rt.-t érintő tulajdonrész-szerzésről szóló határozat sérthet érdekeket. Az origo úgy tudja, hogy ez a felügyeleti döntés állhat Szász Károly elnök hétfői bántalmazása hátterében.


Törvénytelen befolyásszerzés

A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a PEVDI Kft., a Kartonpack Rt., és a Britton Kft. a Tőkepiaci törvény 65. § (4) bekezdése alapján befolyással rendelkeznek a Pannonplast Rt.-ben, és a befolyásszerzésre összehangolt magatartás révén került sor – derül ki a PSZÁF honlapján közzétett határozatból. A Britton Kft. és Kartonpack Rt. a Pannonplast Rt.-ben együtt 12,12 százalékos, míg a PEVDI Kft. 11,16 százalékos befolyást szerzett. A felügyelet vizsgálata szerint mindkét tranzakció finanszírozásában egy, egyelőre meg nem nevezett, költségvetési forrásokból gazdálkodó társaság is részt vett. Amennyiben befolyásukat mindannyian bejelentették volna, úgy az alapszabály hatályos rendelkezései szerint együttesen, a jelenlegi 23,28 százalékos szavazati arányuk helyett csupán 12,5 százalékos befolyás alapján gyakorolhatták volna közgyűlési jogaikat a Pannonplast Rt.-vel szemben.

A PSZÁF határozata

A PSZÁF nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a Pevdi Kft.-t 5 millió forintra büntette – közölte honlapján a felügyelet. A határozat szerint a két cég tagsági jogait nem gyakorolhatja a Pannonplasttal szemben, és két napon belül be kell jelenteniük valós tulajdonrészüket – áll a felügyelet határozatában.

Korábban makulátlannak tűntek a tulajdonosok

Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatója az origo-nak elmondta, hogy a társaság kedden értesült a Pevdi és a Britton Kft. elleni, a Pannonplast-tulajdonszerzésről szóló PSZÁF-vizsgálatról. Ezt megelőzően a PSZÁF arra kérte a Cégbíróságot, hogy vizsgálja meg: a Pannonplast alapszabálya egyezik-e a társasági törvényben foglaltakkal. A Pannonplast ugyanis az előírt 15 nap helyett 25 napon belül jelentette be tulajdonosként a Pevdi Kft.-t, a Britton Kft. tulajdonszerzését ugyanakkor időben jelezték. Fehér Erzsébet elmondása szerint a Pevdi nem szolgáltatott be időben minden, a bejegyzéshez szükséges adatot, és ez gyanút keltett. Ezért a Pannonplast maga kérte a Pevdi ellenőrzését a felügyelettől. A társaság 2003. április 30-i közgyűlése előtt ugyanakkor azt az információt kapták a felügyelettől, hogy a két új tulajdonos mindegyike „makulátlan„ – mondta az elnök-vezérigazgató. [origo]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.