időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Akció a kutyapiszok összeszedésére – félpénzből

Bõtös Botond
2003.06.17. 10:00

Zacskót kaptak hétfőtől a kutyapiszok eltüntetéséhez az állatokat sétáltatók Budapesten a fővárosi önkormányzat és a közterület-felügyelet akciója keretében. Koltai Ildikó a fővárosi Fidesz-MKDSZ általános frakcióvezető-helyettese szerint egy újabb átgondolatlan, a problémát ténylegesen nem megoldó intézkedésről van szó. A Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: az akció egy részét csak a jövő évi költségvetésből tudják finanszírozni.

Varsányi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója közölte: hétfőtől városszerte mintegy 180 utcai felügyelő hívja fel a kutyatulajdonosok figyelmét arra, hogy az ürülék eltakarítása rendeletben rögzített kötelességük. Ha ezt elmulasztják, szabálysértést követnek el, és a felügyelők akár 10 ezer forintos helyszíni bírságot is kiszabhatnak, de fel is jelenthetik a kutyapiszkot el nem távolítókat. Az akció keretében az ingyenes zacskók mellett szórólapot is átadnak a kutyatulajdonosoknak a közterület-felügyelők, amelyben a főváros tisztán tartásához kérnek hozzájárulást.

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy szelíd kampányra, nem a büntetésre, hanem a kutyatulajdonosok felvilágosítására, meggyőzésére törekszenek. Elmondta azt is, hogy az akció indításához 5000 zacskót rendeltek. Hozzátette, hogy szponzorokat keresnek a további zacskók vásárlásához. Megoldásként említette azt, hogy a kutyaeledelek előállítói, forgalmazói hirdetéseket helyezhetnének el a zacskókon. A főpolgármester-helyettes tudatta azt is, hogy a városvezetés által tárgyalt kutyapiszok elleni kampányról szóló javaslatban szerepelt az is: növelni kell az utcai kutyaillemhelyek, valamint a szemétgyűjtők számát, hogy a kutyapiszok valóban eltűnjön a közterületekről. Megjegyezte, hogy minderre idén már nincs pénze a fővárosi önkormányzatnak, reményei szerint azonban jövőre tudnak erre is elkülöníteni forrásokat.

Koltai Ildikó, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakció általános frakció-helyettese az MNO-nak elmondta: a főváros több éven keresztül évről évre, több cikluson keresztül szemetesedett el. Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester minden ciklus végén, a kampányidőszakban jól hangzó szlogenekkel vette fel a kutyapiszok elleni küzdelmet. A szavak helyett azonban tettekre lett volna szükség, ám hogy 2003-ban indul el egy olyan akció, amelyre részben csak a jövő évi költségvetésben tudnának elküköníteni pénzt, a vicc kategóriájába tartozik. „Nevetséges, hogy a fővárosnak már erre a feladatra sincs pénze, annál is inkább mert a kutyatulajdonosok is átfogóbb, gyorsabb intézkedéscsomagot várnának. A frakcióvezető-helyettes asszony példaként a megfelelő kutyafuttatók hiányát és a kutyapiszok el nem takarítása miatti büntetések hiányát említette meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.