időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Gazdát cserélt a Herceghalmi Gazdaság

MNO
2003.06.21. 05:59

A Zsámbéki-medencébe tervezett, Talentis-program néven futó "szellemi és termelő központ" megvalósítására alakult Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. (ZSM) és a Terratalent Szövetkezet vásárolta meg a Herceghalmi-gazdász Rt.-t, amivel közvetve többségi tulajdonosa lett a 2001-ben privatizált Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt.-nek (HKG).

A volt állami gazdaság több mint négyezer hektár állami föld bérleti jogával is rendelkezik; a bérlet időtartamát a magánosítás után 50 évre növelte a nemzeti földalapot kezelő szervezet, majd a kormányváltás után ezt az ügyletet jogellenesnek minősítette, és próbapert indított a HKG Rt. ellen (még nem született jogerős ítélet). A ZSM Kht.-nek a 20 évre tervezett fejlesztései (egyetemváros, innovációs központ, technológiai park) megvalósításához ötezer hektár magántulajdonú földre van szüksége, amelyet földcsere útján kíván megszerezni – derül ki az ügyletről szóló közleményből. Kenyeres Sándor, a ZSM-résztulajdonos Talentis Programiroda Kht. vezetője – aki a budapesti Mammut üzletközpont társtulajdonosa – a terv megvalósítására együttműködési megállapodást írt alá Magyar Bálint oktatási miniszterrel és Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével.

Kenyeres egyébként már korábban megjelent a HKG környékén: a volt állami gazdaságot privatizáló Háromhalom Rt. – amelyben a Herceghalmi-gazdász Rt. a többségi tulajdonos – ugyanis röviddel a privatizáció után beszállt a Bicskei Mezőgazdasági Rt.-t birtokló Nagygazdász Rt.-be, ahol közvetve tulajdonostársa lett Kenyeres érdekeltségének, a Burginvest Rt.-nek. (HVG)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.