időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A vidék hírei

-
2003.10.17. 10:00

Ünnepeltek az idősek
A tiszafüredi nyugdíjasklub kereken harmincesztendős az idén. Ebből az alkalomból, az idősek világnapját is ünnepelve, politikusok és az önkormányzat vezetői köszöntötték a város szépkorú polgárait. Stílszerűen az ugyancsak éppen harmincéves Szőke Tisza népzenei együttes szórakoztatta a nyugdíjasklub tagjait.

Századik születésnap
Századik születésnapját ünnepelte Nagyvisnyón a község legidősebb polgára, Csrefkó Pálné, Zsófia néni. Az idős asszonyt nemcsak népes családja – öt gyermeke, öt unokája és öt dédunokája –, hanem a falu polgármestere, Molnár Albertné is köszöntötte. A hosszú élet titka Zsófi néni szerint az, hogy sokat kell dolgozni, és keveset idegeskedni.

Szüreti felvonulás Bekölcén
Hagyományteremtőnek szánt szüreti felvonulást és folklórprogramot tartottak a Heves megyei Bekölcén, ahol évtizedek óta nem volt hasonló rendezvény. A turistacsalogató eseményt a nemrégiben alakult Faluközösség Bekölce Fejlődéséért Egyesület szervezte, amelynek tagjai bíznak benne, hogy a községbeli lovastanya vonzásának köszönhetően fellendül a település idegenforgalma.

Céllövész-emlékezés Baján
Kétszáz éves fennállását ünnepli a Bajai Polgári Czéllövész-Társulat, mely 1803-ban alakult hazafias célokkal. Az egylet tagjai – német, szerb, bunyevác-horvát, magyar kereskedők és iparosok – a város szellemi elitjéből kerültek ki, és közérdekű ügyekről tárgyaltak. Központjuk a lőkertben volt. A jubileum alkalmából a helyi múzeumban kiállítást rendeztek a tárgyi emlékekből, köztük látható a különösen értékes lőtáblagyűjtemény. A Sugovica-parti településen jelenleg a vízügyi lövészklub őrzi az elődök becsületét.

Kerekegyházi hagyományőrzők
Kerekegyházát 1856-ban alapították újra: magyarok, svábok, szlovákok és csehek honosodtak meg a Homokhátságon. A nemzetiségek máig ápolják hagyományaikat. Ezt október első hétvégéjén ismételten be is bizonyították. A Bács-Kiskun megyei városban immáron ötödik alkalommal rendezték meg a szlovák–magyar kulturális napokat. Sok egyéb mellett kézműves-bemutatók, festménykiállítás és helyi tehetségek bemutatkozása szerepelt a kínálatban. Kerekegyházán ekkor tartották a szüreti felvonulást is, szintén gazdag szórakoztató programokkal.

Kecskemét és a hadak
Kenyeres Dénes nyugállományú honvéd ezredes Kecskemét és a hadak címmel írta meg a hírös város hadtörténetét a honfoglalástól az első világháborúig. A kötetet október 30-án, csütörtökön este hat órakor mutatják be a városháza dísztermében. Szécsi Gábor polgármester köszöntője után Jósa Iván, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti területi szervezetének vezetője, országos alelnök mutatja be a kötetet, majd az Obsitos citera-együttes ad műsort.

Megújult templom Zalabéren
Öt éven keresztül több szakaszban újította meg a falu lakossága Zalabéren a templomot. Az egyházközség anyagi alapjai mellett a lakosság, az önkormányzat, a megyei közgyűlés és pályázati támogatás tette lehetővé a tizenhárommillió forintba kerülő munkálatokat.

Hegyi út épült Tótszentmártonban
Mintegy húszmillió forintos költséggel aszfaltozták a hegyi birtokokhoz vezető utat Tótszentmártonban. Ezzel régi vágyuk vált valóra a helybeli gazdálkodóknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.