időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Titkos lehallgatások Székelyföldön?

Magyar Nemzet
2003.10.16. 07:22

Tulit Attila sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő szerint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményező testülete háromszéki tagjainak telefonjait lehallgatják, e-mailjeiket olvassák. A Transindex hírügynökség által idézett székelyföldi politikus elmondta, ha felveszi a telefonját, furcsa kattanások hallatszanak, a beszélgetések során szavaik visszhangzanak, s mindez annak jele, hogy készülékeiket lehallgatják.

Gabriel Andreescu, a közismert román emberjogi aktivista és neves politológus a román sajtóhoz eljuttatott és a Romániai Magyar Szó által is ismertetett észrevételeiben felszólította a hátrányos megkülönböztetés elleni romániai tanácsot: hivatalból járjon el azok ellen, akik Fodor Imrét, Marosvásárhely alpolgármesterét és társait zaklatták a Székelyföld autonómiáját propagáló plakátok miatt. A megtörtént esetek ismertetése után Andreescu felhívta a figyelmet arra, hogy a román alkotmány és a nemzetközi dokumentumok értelmében bármely népcsoportnak joga van a „belső önrendelkezéshez”, ami nem azonos a puszta „önrendelkezéssel”, hiszen az első a széles körű kulturális és adminisztratív önrendelkezést, a második a szecessziót jelenti.

Andreescu hangsúlyozta: az SZNT létrehozását kezdeményező bizottság, a szervezők akciója nem ellenkezik az alkotmány előírásaival, hiszen nem veszélyezteti az ország szuverenitását, területi egységét vagy függetlenségét. Andreescu szerint a modern Romániában első ízben támadtak meg a hatóságok egy olyan kezdeményezést, amely a szabad egyesülés tárgykörébe tartozik, s az ehhez való jogot mind a román alkotmány, mind a nemzetközi dokumentumok szavatolják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.