időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Állásfoglalás a kiképzőközpontok bezárásáról

MTI
2003.12.10. 14:58

Állásfoglalást készít a Magyar Honvédség két kiképzőközpontjának tervezett bezárása kapcsán az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága; a testület szerdai ülésén az ügyben meghallgatta vezérkari főnököt és az érintett települések polgármestereit is. <br/>Az állásfoglalást - amelyet a miniszterelnöknek címeznek - jövő heti ülésén kívánja elfogadni a testület.

Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke elmondta, hogy az önkéntes-hivatásos haderőre való áttéréssel már nem lesz szükség három kiképzőközpontra, így azok közül a szabadszállásit 2005-ben, a szombathelyit pedig 2006-ban bezárják. Ismertetése szerint a tapolcai kiképzőközpont megtartása mellett szakmai indokok alapján döntöttek. Megvizsgálták a kiképzőközpontok fenntartási költségeit, földrajzi elhelyezkedését, a kiképzési feltételeket és a különböző korszerűsítési-beruházási igényeket. Azt is figyelembe vették, hogy melyik központhoz vannak a legközelebb lőterek és gyakorlóterek. Szenes Zoltán elmondása szerint összességében Tapolcán kerül a legkevesebbe a katonák kiképzése. Mint mondta, a jövőben összesen 104 különböző beosztásra készítik majd fel itt a szerződéses katonákat.

A tábornok közölte: terveik szerint 2005-től évente összesen 2000-2800 szerződéses katonát képeznek majd ki Tapolcán.
Szabadszállás és Szombathely polgármestere arra kérte a szaktárcát, hogy vizsgálja meg, tudja-e a honvédség más célokra hasznosítani ezeket a katonai objektumokat. Ipkovich György, Szombathely polgármestere felvetette, hogy a bázis a magyar-szlovén-olasz dandár magyar katonáinak szolgálhatna állomáshelyül. Mint mondta, Szlovénia közelsége miatt ez előnyös lehetne. Kiemelte, hogy a három kiképzőközpont közül a szombathelyi a legmodernebb objektum. Balázs Sándor, Szabadszállás polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a három érintett település közül itt a legnagyobb a munkanélküliség, és a kiképzőközpont bezárása ezt tovább növelheti.

A több mint három és fél órás bizottsági ülésen a képviselők egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy a másik két laktanyát érdemes lenne hasznosítania a honvédségnek.
Simicskó István, a testület fideszes alelnöke közölte: mindenképpen szeretnék kezdeményezni a döntés felülvizsgálatát, mert véleményük szerint legalább két kiképzőközpont fenntartására van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.