időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Der Spiegel: A kommunista Medgyessy szociáldemokrata jelmezben

MNO
2003.12.15. 19:24

Több mint egy évtizeddel az államszocializmus összeomlása után "a legtöbb kelet- és közép-európai ország a nepotizmus, a megvesztegetés, a mutyizás mocsarába" süpped - hivatkozik a Hír Tv a hétfőn megjelent Der Spiegel friss számának cikkének.

„Mindenekelőtt ott, ahol pálfordulást végrehajtó marxisták kormányoznak, mint például Lengyelországban, Romániában vagy Magyarországon, az államgépezet ugyanúgy működik, mint a régi időkben”.

A német hírmagazin szerint a korrupcióban kimondottan azok az országok állnak az élen, amelyek négy és fél hónap múlva az Európai Unió tagjai lesznek, köztük Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, valamint a balti államok. A lap összeállításában megemlíti a budapesti brókerbotrányt, „amelynek hullámai elérnek a szociáldemokrata Medgyessy Péter kormányáig”.

A német szerzők úgy ítélik meg, hogy ezekben az országokban ismét kommunista pártok hódították meg a hatalmat, korszerűsítették programjaikat, s szociáldemokratáknak adják ki magukat. A csúcspolitikusok, például Leszek Miller lengyel kormányfő és Medgyessy Péter, pragmatikusok.

A Der Spiegel cikkírója szerint a politikai ellenzék helyzete a fiatal demokráciákban gyenge, gyakori a széthúzás a soraikban. Az egykori ellenzéki mozgalmak sohasem érték el posztkommunista ellenlábasaik szervezettségi fokát. Ráadásul saját „ügyeikkel” hozzájárultak ahhoz, hogy elparentálják az erkölcsi megújulást, amely mellett a kilencvenes évek elején kiálltak.

Forrás: index

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.