időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Drasztikus lakáshitel-szigorítás

Index
2003.12.10. 15:39

Az anyagi biztonsága is veszélybe kerülhet annak, aki az elmúlt években a kedvező kondíciókat kihasználva hitelfelvétel segítségével jutott használt lakáshoz. Új lakás vásárlása esetében nyolc százalék, használt lakásnál 9,6 százalékra növekedne a kamat a jelenlegi 5-6 százalékról.

A lakástámogatás rendszerének állami módosítása akár a tönk szélére sodorhatja a nagyobb kölcsönnel rendelkező családokat, akik egyéves kamatperiódusra vettek fel kölcsönt. Jelentős, az idei és a jövő évi költségvetést érintő megszorításokról, a lakáshitel támogatások számottevő visszafogásáról döntött szerdai ülésén a kormány – tájékoztattak a Pénzügyminisztériumban. Az új rendszer biztosítja, hogy a mindenkori kamatfeltételek tükrözzék az állampapír piaci kamatszinteket, így a hitelfelvételi hajlandóság szorosabb összefüggésbe kerüljön az inflációval és gazdaság teherbíró képességével – áll az Indexhez eljuttatott közleményben.

Medgyessy szerint szükség volt rá

Cél a stabil forint és a kamatok csökkentése – hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. Pénzünk romlását nem engedhetem meg – húzta alá a miniszterelnök. A kormányülésen nehéz szívvel, de tiszta fejjel hozta meg a kabinet azokat a döntéseket, amelyek a jövő érdekében szükségesek. Ha ugyanis a lakáshitelezés üteme fennmaradna, kedvezményei továbbra is érvényesülnének, akkor arra már csak külföldről tudna fedezetet teremteni az ország – tette hozzá a miniszterelnök. A miniszterelnök rámutatott, a lakásépítési hitelek után a kamatok annyival lesznek magasabbak, mint amennyivel az MNB növelte kamatait. Ahogyan a kamatok a jövőben csökkennek, azzal arányosan, bár kisebb mértékben mérséklődhetnek a jövőben a lakásépítés most megemelt kamatai – fejtette ki. A megszorító intézkedések az ez évi költségvetés kiadásait 35 milliárd forinttal, a 2004. évi büdzsé kiadási oldalát pedig 105 milliárd forinttal fogják vissza.

9,6 százalékos kamat

Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez nyolc százalékos állampapír-piaci hozamnál nyolc százalékos ügyfélkamatot jelent új lakás, és 9,6 százalékosat használt lakás esetében – számolta ki az MTI. A támogatott hitelek plafonja új lakásnál 15 millió forint marad, használt lakás esetében a jelenlegi 15 millióról ötmillió forintra csökken. Az új kamattámogatási rendszer a jogszabály megjelenése után három nappal lép hatályba.

Negyven százalékot érint

A módosítás ugyan nem lesz visszamenőleges, de a változó kamatozásra eddig felvett hitelek átárazódását a rendeletmódosítás már érinti. Az idei lakáshitel-szerződések közel negyven százalékát egyéves kamatperiódusra kötötték – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Mindez azt jelenti, hogy 10-15 ezerrel is nőhet a havi törlesztő részlete azoknak, akik az elmúlt hónapokban egyéves kamatperiódusra vettek fel kedvező kamatozású lakáshiteleket abban bízva, hogy nem változik a jelenlegi rendszer.

Havi 10-15 ezer forint pluszkiadás

Az Index számításai szerint, ha a kamat kilenc százalékra ugrik és valaki tízmilliós hitelt vett fel tíz éves futamidővel, egyéves kamatperiódusra, akkor jelenleg mintegy 115 ezer forintot kell fizetnie. Az állami kamattámogatás megváltozásával ez az összeg 130 ezerre is nőhet. Húsz éves futamidőnél a 75 ezer forintos részlet 91 ezer forintra nő. Ötmillió forintos, tíz éves futamidőre felvett hitelnél jelenleg közel 62 ezer forintot kell fizetni havonta. Ez 72 ezer forintra változna a rendelet megváltoztatása után.

További megszorítások

Még ebben az évben töröl a fejezetek központi kezelésű intézményeinek maradványpénzéből 25 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az intézmények ezt a pénzt nem költhetik el, nem növelik tovább az államháztartás hiányát. Felfüggeszti a fejezeti kezelésű maradványok ez évi és jövő évi felhasználási lehetőségét. Így 2004-ben mintegy 70 milliárd forint költségvetési pénzmaradvány csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal előzetes ellenőrzése után válik elkölthetővé. Az elképzelések szerint 2004-ben ennél egymilliárd euróval több devizakötvényt bocsát ki az ÁKK, és ugyanennyivel kevesebb forinthitelt vesz föl. Az államháztartás finanszírozásának biztonsága érdekében a kormány támogatja, hogy az Államadósság Kezelő Központ 500 millió eurós rendelkezésre állási szerződést kötött. Az államháztartás ez évi hiánya a GDP öt százaléka körül alakul – mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. „A legutolsó adatok szerint semmi sem mutat arra, hogy öt százaléktól jelentősen eltérő deficit alakulna ki” – közölte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.