időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Pénzbüntetést is kap Czeizel Endre?

MNO
2003.12.09. 19:02

Az ügyészség pénz mellékbüntetést is indítványozott a másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtáblán a béranya perben első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Czeizel Endrének.

A Fővárosi Bíróság tavaly nem jogerősen másfél éves, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az ismert orvos-genetikust, bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatása miatt. Szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott Czeizel Endre titkára, Merhala Zoltán, valamint az Egyesült Államokban élő Gáti Marianna édesanyja, Rózsa Béláné, továbbá több olyan anya, aki pénzért külföldön szülte meg és adta örökbe gyermekét – adta hírül a vg.hu.

Az szülők örökbe adott gyermekükért néhány ezer dollárt kaptak Gáti Mariannától 1995-1996-ban. Az örökbeadásokról a magyar hatóságok nem szereztek tudomást. Az elsőfokú bíróság szerint több ezer dollárt kapott Gáti Mariannától Czeizel Endre és Merhala Zoltán is, akik a külföldi örökbeadásokban közreműködtek, csakúgy mint Rózsa Béláné.

Az ügyész a ma megkezdődött másodfokú eljárásban indítványozta, hogy pénz mellékbüntetést is szabjanak ki Czeizel Endre, Merhala Zoltán, illetve az eljárásban szintén vádlottként szereplő Körmendy-Ékes Judit, az országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori vezetője esetében. Utóbbi ellen egy magyarországi, de szintén pénz ellenében lebonyolított örökbeadás miatt emeltek vádak.

Az ügyész a pénz mellékbüntetés kiszabása mellett érvelve kifejtette, hogy a vádlottak a bűncselekmények elkövetése révén anyagi haszonhoz jutottak.

Az ügyész egyes vádbeli cselekmények minősítésének megváltoztatását is indítványozta, részben a büntetőjogszabályok változására hivatkozva.

Czeizel Endre a mai tárgyaláson elmondta: anyagi körülményeiben az eljárás során változás állt be. Félmilliós havi fizetése helyett 2000 óta 91.000 forintos nyugdíjban részesül, 120 négyzetméteres lakásából pedig egy 65 négyzetméteresbe költözött.

Az orvos-genetikus ügyvédje a keddi tárgyaláson védence felmentését indítványozta.

A bűnsegédi magatartással vádoltak az eljárás során tagadták bűnösségüket, a gyermekük pénzért történő örökbe adására vállalkozó szülők azonban bűnösnek vallották magukat és az örökbeadásokban közreműködőkre is terhelő vallomásokat tettek.

Az ügyész perbeszédében megjegyezte, hogy három anya újabb terhességre is vállalkozott, mert a korábbi gyermeket „olyan jól sikerült eladni”.

Gáti Marianna nem vádlottja a Magyarországon folyó eljárásnak.

A másodfokú büntetőper csütörtökön védői felszólalásokkal folytatódik, határozathozatalra feltehetően a jövő héten kerülhet sor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.