A Bácskai-per egyes adatai Tóth András felelősségét is felvetik

Egyes adatok szerint még a nyomozás megindítása előtt iratokat tüntettek el a K&H Equities Rt.-ből. A feltételezett elkövetőket már azonosították – értesültünk. Jogászok szerint vizsgálatra lenne szükség Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár Kulcsár Attila külföldre utazásával kapcsolatban tanúsított magatartása miatt.

Magyar Nemzet
2004. 02. 26. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvetődött Bácskai János dandártábornok, a maffiaellenes központ vezetője ellen folyó büntetőeljárás során, hogy Tóth András a brókerügyben szakmailag megkérdőjelezhető módon járt el, hiszen a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által gyűjtött információk ellenére Kulcsár Attila akadálytalanul elhagyhatta az országot.

Jogi szakértőink szerint megfontolandó lenne vizsgálatot indítani az MSZP-s politikus szerepének tisztázására. Az eljárást vagy a Katonai Ügyészség, vagy Tóth felettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter kezdeményezésére lehetne lefolytatni. Emlékezetes: Bácskai János a per során utalt arra, hogy az államtitkárnak tett jelentése után Tóth András „természetellenesen” viselkedett, ami alapján arra következtetett, hogy „lépésekre készülnek ellene”.

Jogászok szerint az sem egyértelmű, hogy a politikus mit tett a maffiaellenes központ vezetőjének meghallgatása után.

Bebizonyosodott, hogy az államtitkár találkozott a K&H Equities Rt. volt brókerével, akinek telefonbeszélgetéseit akkor már majdnem tíz napja lehallgatták, de a beszélgetés okára és az ott elhangzottakra máig nincs egyértelmű válasz. A Bácskai-per tanúvallomásai alapján úgy látszik, hogy az NBH együttműködése a rendőrséggel nem volt zökkenőmentes.

A dandártábornok a politikus vitatott szerepére utalva egyenesen azt mondta, hogy egy újabb büntetőeljárásban lehetne tisztázni, valójában ki követett el bűnpártolást. Ismert: Bácskait azzal vádolták meg, hogy Kulcsár jelzésére közreműködött abban, hogy – a rendőrség felhasználásával – iratokat rejtsenek el a PSZÁF elől.

A Magyar Nemezt értesülései szerint vannak arra vonatkozó adatok, hogy már a nyomozás megindítása előtt iratok tűntek el a K&H Equities Rt.-ből – ez nem Bácskai közreműködésével valósult meg –, erre vonatkozóan vizsgálatokat is folytatnak a hatóságok. Úgy tudjuk, hogy már azonosították a lehetséges elkövetőket is. Úgy tudni, hogy a K&H ipari kamerái rögzítették a cselekményt.

Közben az MTI arról adott hírt, hogy Rejtő E. Tibor, a K&H Bank egykori vezérigazgatója és Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese házi őrizetének meghosszabbítását kezdeményezte a nyomozó hatóság a K&H brókercégénél elkövetett bűncselekmények kapcsán.

Vizsgálatokra vár a bizottság

Még nem készültek el azok a vizsgálati jelentések, amelyek magyarázatot adnának arra, hogy miért változtatta meg finanszírozási rendszerét a Nemzeti Autópálya (NA) Rt., de azt sem lehet tudni, hogy a sztrádacégnél vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál történt-e mulasztás az átmenetileg szabad pénzeszközök szabálytalan felhasználásakor – derült ki a bankbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság tegnapi ülésén.

Emlékezetes: az NA Rt. 2002 nyarától előfinanszírozási rendszerre állt át, ami lehetővé tette, hogy 16 milliárd forintot az Állami Autópálya Kezelő Rt.-hez utaljanak, ahonnan a pénz a K&H Equities Rt.-hez került, ahol szabálytalan pénzügyi tranzakciókra használták.

A testület előtt a tárca főosztályvezetői beszámoltak arról, hogy miként halad az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által meghatározott feladatok végrehajtása. Az ÁSZ közelmúltbeli ajánlásaiban fokozottabb tulajdonosi ellenőrzést és az információáramlás szabályozását javasolta a tárca és gazdasági társaságai vonatkozásában.

Az eredmények elismerése mellett Demeter Ervin fideszes bizottsági elnök megjegyezte: a szabálytalanságok feltárása még nem történt meg, pedig a bizottság számára a tényfeltárás eredménye volna érdekes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.