időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A HM előbbre hozza a laktanyabezárásokat

MTI
2004.02.26. 17:00

A Honvédelmi Minisztérium előbbre hozza a már korábban elhatározott laktanyabezárásokat, átütemezi egyes beruházásait és beszerzéseit - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten.

A kormány takarékossági intézkedéscsomagja nem akadályozza a haderőreform végrehajtását, mindössze „a korábbi elképzeléseinknek és terveinknek a visszafogását kell csak realizálni” – mondta sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc. Hozzátette: a honvédség jóval több ingatlannal rendelkezik, mint amennyire szüksége van. „A már korábban eldöntött és esetlegesen későbbre tervezett laktanyabezárásokat előbbre kívánjuk hozni.” Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte: a beszerzésekkel kapcsolatban „halasztott fizetési megoldásokat” terveznek.

Amilyen gyorsan lehet, bezárják a feleslegessé vált objektumokat. Májusban kezdődik az ingatlan- és laktanyabezárások első üteme, a második ütem pedig júliusban indul – tette hozzá. Elmondta: egyes laktanyák fenntartása évente akár 300-400 millió forintba kerülhet.
Csökkenteni fogják a haderőnemi parancsnokságok létszámát is. A minisztérium és háttérintézményeinek létszáma a következő években mintegy 1000 emberrel tovább csökken.

Juhász Ferenc kijelentette: az önkéntes-hivatásos haderő megteremtését és a haderőreform célkitűzéseit tartják elsődleges prioritásként. Ezért az év végéig meg kívánják teremteni a sorkatonai szolgálat eltörléséhez szükséges feltételeket. A Honvédelmi Minisztériumnál és a háttérintézményeknél dolgozók fizetése 4, a csapatoknál szolgálóké 7, míg a közalkalmazottaké 6 százalékkal növekszik – tájékoztatott. Elmondta: döntés született arról, hogy a katonák számára a szolgálati törvényben öt évvel ezelőtt előírt fizikai felkészültséget ellenőrizni kívánják, és elképzelhetőnek tartja, hogy amíg ezt a katonák nem teljesítik, addig nem emelik meg a bérüket.

A miniszter – pontosítva csütörtök délelőtti közlését -elmondta: nem öt, hanem hét, Irakban szolgáló magyar katona döntött úgy, hogy mégsem hosszabbítja meg három hónappal féléves szolgálatát.
Juhász Ferenc újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem tartja elképzelhetőnek, hogy máshová kerüljön a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.