időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Fidesz: magyarellenes szlovák párt az MSZP vendége

MTI
2004.02.25. 17:13

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elítélően szólt Robert Fico szlovák politikus az MSZP-nél tett budapesti látogatásáról.

A fideszes politikus úgy jellemezte Robert Fico pártját, a SMER-t, mint önmagát szociáldemokratának nevező, de Európában populista nacionalistaként ismert tömörülést. Németh Zsolt szélsőségesen magyarellenes, Európa-ellenes és egyáltalán nem burkoltan rasszista, romaellenes személyként jellemezte Ficót.

A képviselő a sajtó segítségét kérte annak kiderítésében, hogy a SMER vezetője valóban találkozott-e Kovács László külügyminiszterrel, az MSZP elnökével, miután véleménye szerint a vezető koalíciós pártot titkolózás jellemzi ezen a területen.

Németh Zsolt emlékeztetett arra is, hogy Robert Fico 1998-ban váltig ellenezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) részvételét a szlovák kormánykoalícióban, és a magyar státustörvény után ő javasolt szlovák ellenjogszabályt.
A politikus arra is kíváncsi lenne, hogy az MSZP konzultált-e az MKP-val Robert Fico fogadása előtt és hogy egyetértenek-e a SMER népszavazási kezdeményezésével a szlovák parlamenti választások előrehozataláról.

Németh Zsolt Robert Fico látogatását Medgyessy Péter és a román kormányfő Kempinski szállóbeli koccintásához hasonlította; értékelése szerint az MSZP ezzel az erdélyi után a felvidéki magyarságot is megalázta.

Medgyessy Péter 2002 decemberében a Budapesten tartózkodó Andrian Nastase társaságában részt vett a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadáson, amivel az ellenzék éles kritikáját váltotta ki.

MSZP-támogatás a SMER-nek

Kovács László MSZP-elnök, külügyminiszter a szocialista párt székházában szerdán fogadta Robert Ficót, a szlovák SMER párt elnökét, aki a Teleki László Alapítvány meghívására tartózkodik Budapesten. A találkozón, amely a szlovák politikus kérésére jött létre, az MSZP-sajtóosztály tájékoztatása szerint Kovács László pártja nevében támogatásáról biztosította a SMER-t a nemzetközi szociáldemokrácia szervezeteivel történő kapcsolatépítésben.

Az MSZP elnöke a megbeszélések során kedvezően értékelte a két ország közötti kapcsolatokat. Hangsúlyozta: a kedvezménytörvény végrehajtásáról aláírt kétoldalú megállapodással a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok problémamentessé váltak – szerepel az MSZP sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kovács László a találkozón kiemelte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) fontos és felelősségteljes szerepét.

„Az MKP politikája hozzájárul Szlovákia fejlődéséhez és stabilitásához” – közölte Kovács László.

Az MSZP sajtóosztályának közleménye szerint Robert Fico a megbeszélésen tájékoztatta Kovács Lászlót pártja helyzetéről és programjáról. Kifejtette: a közvélemény-kutatási adatok szerint a SMER támogatottsága jelenleg 30 százalékos, és jó esély van arra, hogy a következő parlamenti választásokon a párt kormányzati tényezővé váljon.

A szlovák politikus beszélt arról, hogy a SMER egyértelműen szociáldemokrata programot fogadott el és kérte az MSZP támogatását a Szocialista Internacionálé, illetve az Európai Szocialisták Pártjához történő csatlakozáshoz.

Robert Fico hangsúlyozta: programjuk fő célja a fenntartható gazdasági és a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés előmozdítása, valamint a korrupció elleni harc, és ennek érdekében készek valamennyi demokratikus párttal együttműködni. Ezzel összefüggésben elismerőleg szólt a Magyar Koalíció Pártjáról és annak vezetéséről.

Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy jellemezte Robert Fico pártját, a SMER-t, mint önmagát szociáldemokratának nevező, de Európában populista nacionalistaként ismert tömörülést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.