Vasi romák kontra MSZP: perben és haragban

Tanúmeghallgatással kezdetét vette a Szombathelyi Városi Bíróságon az a per, amelyet Horváth Csaba, a cigány kisebbségi önkormányzat megyei elnöke ellen indított Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták megyei elnöke. Az ügy előzménye: a párt szervezői pénzt, munkát vagy pályázati lehetőséget igértek a vasi romáknak, ha belépnek a szocialista pártba.

Jezsó Ákos
2004. 02. 28. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialisták rendhagyó tagtoborzóját Horváth Csaba, a cigány kisebbségi önkormányzat megyei elnöke még tavaly, karácsony előtt tárta a nyilvánosság elé. Ezt követően Szabó Lajos, az MSZP megyei elnöke és Szücs Gábor, a párt megyei szövetségi tanácsának elnöke állításainak bizonyítására szólította fel a kisebbségi vezetőt, aki erre közölte: a belépési nyilatkozatokból, és hangkazettákból álló dokumentumait már hónapokkal ezelőtt eljuttatta az MSZP etikai bizottságához.

Értesüléseink szerint az ügy mögött a Gyurcsány Ferenc ifjúsági, és Kiss Péter kancelláriaminiszter köré tömörült körök konfliktusa húzódik meg, ami Vasban a párt régi és az újonnan jött tagjai közötti, hónapok óta dúló hatalmi harcként jelenik meg. Úgy tudjuk: a Gyurcsány-vonal vasi vezetője Tóth Csaba, a párt megyei elnökhelyettese, Kiss Péteré pedig Horváth György szombathelyi elnök. Tóth tavaly ősszel lett a pártszervezésért felelős megyei elnökhelyettes, akinek egyre jobban erősödő pozícióját már csak a szombathelyi elnök korlátozhatja. Informátorunk szerint azért kezdett a romák között tagtoborzásba, hogy így a megyeszékhely alapszervezeteiben is megerősödjön. Mindezt a Vas megyei romák karácsony előtti sajtótájékoztatója is megerősíti, ahol elhangzott: Tóth Csaba megbízásából egy aktivista a nyár óta 4-500 roma tagot léptett be az MSZP-be.

Horváthtól az OCÖ nevében Kövesi Vilmos elnökhelyettes rögvest elhatárolódott ugyan, azt azonban beismerte: Csík Tamással, a szocialista párt roma tagozatának vezetőjével tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy Vas megyében is kiépüljön az MSZP roma tagozata.

Az ügy kapcsán Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese a Népszabadságnak kifejtette: az alapszabály tervezett módosításával változtatni kívánnak a tagfelvételi rendszeren, hogy a „hirtelen létszámnövekedéssel ne lehessen manipulálni az egyes alapszervezetek, s a döntéshozó fórumok munkáját. A feltűnő aránytalanságok ugyanis akár az MSZP demokratikus működését is veszélyeztethetik”.

Ezt követően Kolompár Orbán kezdeményezésére Szombathelyen tárgyalóasztalhoz ült az MSZP vasi elnöksége, az OCÖ országos vezérkara, valamint a botrányt kirobbantó Horváth Csaba által vezetett Vas megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének vezetősége. A másfél órás tanácskozáson megállapodtak arról, hogy az MSZP szombathelyi etikai bizottsága elé kerül az ügy. Kolompár az MNO-nak akkor elmondta: az OCÖ határozottan ellenez minden olyan törekvést, amely „bablevesen vagy lecsós virslin” kívánja megvásárolni a romák voksait.

Az MSZP etikai bizottsága két társával együtt Szabó Bálintot, Tóth Csaba hűséges fegyverhordozóját zárta ki a pártból, aki erre a bíróság előtt beperelte az ügyet kirobbantó szombathelyi romavezért, Horváth Csabát. A mai tárgyaláson Horváth roma-tanúit hallgatták meg, akik megerősítették: pénzt kaptak a szocialista belépési nyilatkozat kitöltéséért. Szabó Bálint pedig tagadta, hogy neki bármilyen köze is lenne mindehhez. Horváth az MNO-nak kijelentette: „ha kell, az egész Vas megyei cigányságot bevisszük a bíróságra, hogy ők is elmondják, mi is történt valójában.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.