időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Voltak-e kommandósok a gazdatüntetésen?

Vincze Zita
2004.02.24. 11:02

Értesüléseink szerint a tompai határátkelőnél tegnap tüntető gazdák feloszlatásához nagyban hozzájárult annak a rabszállító autónak a megjelenése, amely a demonstráció ideje alatt a helyszínen volt. A feszült hangulat miatt a megmozdulás szervezője végül feloszlatta a demonstrációt. A Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője szerint a rendőrség csak élelmiszer és ruhaszállításra használta a kérdéses járművet.

Mészáros Károly, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának (MAGFÖM) képviselője az MNO-t tegnap arról tájékoztatta, hogy több ok miatt is kénytelen volt feloszlatni a tiltakozó akcióta tompai helyszínen. Egyrészt azért, mert a mai napra szerették volna erőiket minél előbb a Budapestre bevezető utakra átcsoportosítani, de a tegnap olyan kitartóan zuhogó eső sem kedvezett a felvonulásnak.

A felelős szervező beszámolója szerint több mint 100 munkagép és 25 személyautó lassította a forgalmat, és mintegy 140 fő jelent meg, hogy demonstráljon a szorult helyzetben lévő gazdák ügyéért. A délelőtt tíz óra óta tiltakozók rossz híreket kaptak a szaktárca és a gazdák képviselőinek tárgyalását illetően, és megdöbbenve vették tudomásul, hogy a délutáni egyeztetéseken is csak a tejtermelők válságának kezeléséről esett szó.

Mészáros Károly tájékoztatása szerint a feszült hangulatot tovább fokozta, hogy a délelőtt tíz óra óta demonstráló gazdák és gépeik mellé egy rabszállító autó érkezett, amit ráadásul egy olyan rendőr vezetett, aki a megelőző héten is minden nap jelen volt a helyszínen. A szervező azt is elmondta lapunknak, hogy már múlt pénteken is feltűntek fekete ruhás kommandósok az egyes helyszíneken, ami a gazdák elkeseredettségét csak növelte. „Az emberek egyre idegesebbek lettek, sokan már nem hallgattak rám, és alig tudtam visszatartani őket, hogy járműveikkel ne állják el a teljes útszakaszt.„ – mondta Mészáros Károly az MNO-nak. Ezek után a demonstrációt a szervezők kénytelenek voltak feloszlatni, mert olyan hangulat alakult ki, amit a felelősök szerint nehéz lett volna féken tartani.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányságot. Kérdésünkre Ferenczi László rendőr alezredes, ügyeletes sajtószóvivő elmondta, hogy az a bizonyos ”rabszállító autó„ egy fehér színű, megkülönböztető jelzésekkel, valamint rendőrségi felirattal ellátott kisbusz. Valóban szoktak vele szállítani előzetes letartóztatásban lévőket is, de a kiskunhalasi rendőrök többféle célra használják a járművet. Tegnap a kitartó esőzés miatt elázott rendőröknek szállítottak vele száraz ruhát, illetve élelmet. ”Ez egy hétköznapi kisbusz, nincs benne semmi ijesztő, egyáltalán nincs riasztó jellege.„ – mondta a sajtószóvivő. Arra a kérdésre, hogy küldtek-e kommandósokat is a helyszínre, Ferenczi László megerősítette, hogy erre nem adtak ki utasítást. Szerinte a helyszínen egyáltalán nem volt speciális rendőralakulat. Mint mondta, esetleg a solti híd túloldalán láthattak kommandósokat a demonstrálók, de az már nem az ő fennhatóságuk alá tartozik.

A résztvevők végül békésen hagyták el a helyszínt, a tiltakozás feloszlatását pedig a rendőrségen is bejelentették a szervezők. Ma a MAGFÖM szervezésében nem lesz demonstráció Tompánál – tudtuk meg Mészáros Károly szervezőtől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.