Negyedmilliárdos bírság a 4-es metrót előkészítő cégeknek

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta a 4-es metró építésével kapcsolatos, a belső Bartók Béla út felújítása tárgyában kiírt közbeszerzési pályázat vizsgálatát, s annak megállapításai nyomán három építőipari cégre összesen 245 millió forint bírságot szabott ki - közölte a GVH pénteken.

MTI
2004. 03. 19. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanács a Strabag Rt-t 137 millió forint, az EGUT Rt-t 56 millió, a RING Kkt-t 52 millió forint megfizetésére kötelezte. A közlemény szerint a GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy több építőipari cég versenykorlátozó magatartást tanúsított a 4-es metró előkészítésével kapcsolatban a BKV Rt. Metró Projekt Igazgatóság által 2002. első negyedévében kiírt közbeszerzési eljárás ajánlati szakaszában.
A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy az eljárás ajánlati szakaszában a belső Bartók Béla útra vonatkozó pályázaton indult Strabag Rt. és EGUT Rt. a verseny korlátozását célzó, illetve arra alkalmas összehangolt magatartást tanúsított. Ugyancsak jogellenes, összehangolt magatartást állapított meg a tanács a Bocskai csomópont átépítésére kiírt közbeszerzési eljárással összefüggően a Strabag Rt. és a RING Kkt. esetében. A hivatal tájékoztatása szerint a pályázati ajánlatok beadása előtt a felsorolt vállalkozások a versenyhelyzetből következő ésszerű magatartással szemben közvetlen kapcsolatot vettek fel a Strabag Rt. által küldött fax-üzenetek formájában, amelyek alkalmasak voltak a pályázaton indult versenytársak piaci magatartásának befolyásolására.

A Versenytanács álláspontja szerint a versenyt megalapozó és meghatározó üzleti érdek – jogszerű magatartás mellett – azt tételezi fel, hogy a pályázatok egyes szereplői (a versenytársak) önállóan határozzák meg piaci magatartásukat, vagyis kizárnak minden olyan kapcsolatot, amely befolyásolhatja a versenytárs piaci viselkedését. Mindezen szempontokra figyelemmel a Versenytanács a Strabag Rt. valamint az EGUT Rt. és a RING Kkt fenti magatartását a gazdasági versenyt korlátozónak és így a versenytörvénybe ütközőnek találta. A tanács ezért a Strabag Rt-re 137 millió forint, az EGUT Rt-re 56 millió, a RING Kkt-re pedig 52 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.
A Bartók Béla úti út- és villamosvágány-tendereken és a Bocskai csomóponti tenderen indult más vállalkozások ellen indított versenyfelügyeleti eljárást a Versenytanács bizonyított jogsértés hiányában megszüntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.