Összejátszottak a TB-székház felújítására pályázó cégek

227 millió forintos bírsággal súlytotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházának átalakítását végző céget, mert az a közbeszerzési eljárás során egy másik pályázóval olyan megállapodást kötött, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek ellentételezési kötelezettséget írt elő - derül ki a GVH közleményéből.

MNO
2004. 03. 03. 10:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt versenyfelügyeleti eljárást indított négy építőipari vállalkozás ellen – derül ki a hivatal közleményéből. Ismertetik: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2001-ben nyílt előminősítéses eljárást hirdetett meg Budapest VIII. Fiumei út 19/A szám alatti székháza teljes körű átalakítására, felújítására, a kapcsolódó kivitelezői, szakipari munkálatok elvégzésére, felhívását megjelentetve a Közbeszerzési Értesítőben. Ezen a Baucont Rt., továbbá a KÉSZ Kft. és az ÉPKER Kft., végül a Középületépítő Rt. is indult. A kiíró az eljárást érvénytelennek nyilvánította.

2002-ben az eljárást ismét kiírta, de most már tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett. Erre az alább említett négy vállalkozás ismét jelentkezett. A kiíró a részvételi felhívásban megadott értékelési szempontok alapján az ajánlattevőket rangsorolta; ajánlattételre a három legmagasabb pontszámot elért jelentkezőt, a Középületépítő Rt-t, a Baucont Rt-t és az ÉPKER Kft.-t kérte fel. E döntés ellen a KÉSZ Kft. jogorvoslattal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a Baucont Rt. és a ÉPKER Kft. a végső ajánlattételt megelőzően olyan megállapodást kötöttek, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek – alvállalkozási megbízás, illetve pénzbeli kárpótlás formájában – ellentételezési kötelezettséget írt elő. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint „ez a magatartás nem csupán felosztotta a piacot az érintett felek között, de jelentős mértékben csökkentette a gazdasági verseny egyik fontos elemét, a vesztes kockázatát. Magatartásuk megvalósította a versenyeztetéssel kapcsolatos összejátszás tényállását” – írják.

A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. megállapodásukba később bevonta a KÉSZ Kft-t is, amely ennek ellentételezéséül később visszavonta jogorvoslati kérelmét, így szintén részesévé vált a tiltott összejátszásnak. A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. kísérletet tettek a Középületépítő Rt. bevonására is, ez azonban nem volt sikeres; a a részvénytársaság nem követett el versenyjogsértést.

A pályázatot végül a Baucont Rt. nyerte meg, a megvalósítási munkálatokba bevonta a KÉSZ Kft-t és az ÉPKER Kft-t is.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a versenyeztetés, ezen belül különösen a közbeszerzési eljárások során történő összejátszást, piacfeladó magatartást a gazdasági verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekménynek minősítette, s ezért a Baucont Rt-t 227 millió forint, az ÉPKER Kft-t ugyancsak 227 millió forint, végül a KÉSZ Kft-t 136 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az eset összes körülményeire figyelemmel – derül ki a közleményből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.