időjárás 16°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Összejátszottak a TB-székház felújítására pályázó cégek

MNO
2004.03.03. 10:25

227 millió forintos bírsággal súlytotta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság székházának átalakítását végző céget, mert az a közbeszerzési eljárás során egy másik pályázóval olyan megállapodást kötött, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek ellentételezési kötelezettséget írt elő - derül ki a GVH közleményéből.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt versenyfelügyeleti eljárást indított négy építőipari vállalkozás ellen – derül ki a hivatal közleményéből. Ismertetik: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2001-ben nyílt előminősítéses eljárást hirdetett meg Budapest VIII. Fiumei út 19/A szám alatti székháza teljes körű átalakítására, felújítására, a kapcsolódó kivitelezői, szakipari munkálatok elvégzésére, felhívását megjelentetve a Közbeszerzési Értesítőben. Ezen a Baucont Rt., továbbá a KÉSZ Kft. és az ÉPKER Kft., végül a Középületépítő Rt. is indult. A kiíró az eljárást érvénytelennek nyilvánította.

2002-ben az eljárást ismét kiírta, de most már tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett. Erre az alább említett négy vállalkozás ismét jelentkezett. A kiíró a részvételi felhívásban megadott értékelési szempontok alapján az ajánlattevőket rangsorolta; ajánlattételre a három legmagasabb pontszámot elért jelentkezőt, a Középületépítő Rt-t, a Baucont Rt-t és az ÉPKER Kft.-t kérte fel. E döntés ellen a KÉSZ Kft. jogorvoslattal élt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a Baucont Rt. és a ÉPKER Kft. a végső ajánlattételt megelőzően olyan megállapodást kötöttek, amely bármelyikük nyertessé válása esetére a vesztes félnek – alvállalkozási megbízás, illetve pénzbeli kárpótlás formájában – ellentételezési kötelezettséget írt elő. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint „ez a magatartás nem csupán felosztotta a piacot az érintett felek között, de jelentős mértékben csökkentette a gazdasági verseny egyik fontos elemét, a vesztes kockázatát. Magatartásuk megvalósította a versenyeztetéssel kapcsolatos összejátszás tényállását” – írják.

A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. megállapodásukba később bevonta a KÉSZ Kft-t is, amely ennek ellentételezéséül később visszavonta jogorvoslati kérelmét, így szintén részesévé vált a tiltott összejátszásnak. A Baucont Rt. és ÉPKER Kft. kísérletet tettek a Középületépítő Rt. bevonására is, ez azonban nem volt sikeres; a a részvénytársaság nem követett el versenyjogsértést.

A pályázatot végül a Baucont Rt. nyerte meg, a megvalósítási munkálatokba bevonta a KÉSZ Kft-t és az ÉPKER Kft-t is.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a versenyeztetés, ezen belül különösen a közbeszerzési eljárások során történő összejátszást, piacfeladó magatartást a gazdasági verseny tisztaságát súlyosan sértő cselekménynek minősítette, s ezért a Baucont Rt-t 227 millió forint, az ÉPKER Kft-t ugyancsak 227 millió forint, végül a KÉSZ Kft-t 136 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az eset összes körülményeire figyelemmel – derül ki a közleményből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.