Az SZDSZ-t is foglalkoztatják Wekler Ferenc ügyei

Az SZDSZ ügyvivő testülete ma foglalkozik a Wekler Ferenc földterületeit érintő ügyekkel is, miután a parlament alelnöke ezt maga kezdeményezte. A politikus az eseményen családja beruházásai mellett ki kíván térni az egyes ellenzéki képviselőket érintő állami támogatásokra is. A Fidesz összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez az SZDSZ-es politikussal szemben a mentelmi bizottságnál.

Magyar Nemzet
2004. 08. 10. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először ül össze az SZDSZ ügyvivő testülete azóta, hogy Wekler Ferenc földterületeivel kapcsolatos információkat közölt a Magyar Nemzet. A mai tanácskozáson a szabad demokrata politikus tájékoztatni kívánja a testületet földvásárlásairól, a birtokait érintő állami támogatásokról és családjának különböző beruházásairól. Wekler Ferenc lapunknak elmondta: az ügyvivő testület előtt felsorolja azokat az ellenzéki politikusokat, akik 1998-tól kezdődően hozzá hasonlóan ültetvénytelepítési támogatást kaptak. A képviselő Demeter Ervin (Fidesz) tokaji földjeire kapott, Mádi László (Fidesz) feleségének, valamint Font Sándornak (MDF) juttatott támogatásokról kíván részleteket közölni.

Az ülésen minden bizonnyal kitérnek Kuncze Gábornak az Országgyűlés alelnökére vonatkozó kijelentéseire is. Az SZDSZ elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy mindenkinek, aki magas politikai tisztséget tölt be, hivatali ideje alatt távol kell tartania magát az állami pénzektől. Hozzátette: az ilyen ügyeknek politikai következményei szoktak lenni.

– A Fidesz összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Wekler Ferenccel szemben a parlament mentelmi bizottságánál – jelentette be Szijjártó Péter. A parlament alelnökével szemben a mórágyi földterületek átminősítése kapcsán lép fel az ellenzéki párt. – A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselő a képviselői megbízatásának felhasználásával jogosulatlanul bizalmas információkat nem szerezhet, illetve nem használhat fel – közölte.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke elmondta: amíg a beadványt nem látta, nem nyilatkozik az ügyben. Összeférhetetlenségi beadvány esetében az érintettnek öt napon belül kell nyilatkoznia a mentelmi bizottság elnökének, hogy szerinte fennáll-e összeférhetetlenség, vagy nem.

Az MDF levélben kér választ Németh Imre agrárminisztertől arra, hogy milyen szakmai indokok alapján döntött a tárca Mórágy községnek a szekszárdi borvidékhez csatolásáról – közölte Almássy Kornél. A párt arra is választ vár a szakminisztertől, hogy miért hagyta figyelmen kívül a tárca az érintett szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának véleményét a döntés meghozatalakor. Wekler a kormányváltás után jelentős földterületeket szerzett Tolna megyében, amelyhez állami támogatást is igénybe vehetett birtok-összevonási támogatás jogcímén. A képviselő Tolna, illetve Baranya megyei birtokaira 270 millió forintos viszsza nem térítendő szőlőültetvény-telepítési támogatást is kaptak a földek használói, a politikus rokonai és gazdasági társaságok. A Weklerék által elképzelt pincészetet (amelynek építésére szintén szeretnének pályázni) a piacon nagyobb presztízsűnek tartott, magasabb árkategóriába tartozó nedűvel tölthetik fel egy júniusi minisztériumi rendeletnek köszönhetően. Az agrárminiszter ugyanis úgy határozott, hogy Mórágy, ahol a közelmúltban Wekler Ferenc is bevásárolt, ezentúl nem a tolnai, hanem a szekszárdi borvidékhez fog tartozni. Az intézkedés ellen a szekszárdi borászok jogorvoslattal éltek, mire ígéretet kaptak a tárcától, hogy felülvizsgálják azt. A település szekszárdi borvidékhez csatolását maga Wekler is szorgalmazta, amiről egy önálló indítványa is tanúskodik.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint az ügyvivő testület megtárgyal minden olyan kérdést, ami politikai napirendjén szerepel. Ezek szerint a testület várhatóan foglalkozik majd Demszky Gábor legújabb botrányaival is, bár az még kérdéses, hogy a főpolgármester részt vesz-e a tárgyaláson. Demszky júliusban új horvátországi nyaralójával került a címlapokra, amire ráerősített a hír, hogy egy budapesti önkormányzati cég jutányos áron adta bérbe terepjáróját a politikusnak. A személygépkocsit a cég alkalmazottjainak kellett megjavítaniuk az Adrián, Demszky után utazva. Legutóbb arra derült fény, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. az Opel Frontera mellett egy luxusautónak számító Volkswagen Touareget is jutányos áron – 4500 forint/nap – adott bérbe a gyorshajtás miatt bevont jogosítványú politikusnak. A bérleti díjat a Főpolgármesteri Hivatal állta. Demszky a törvényes határidő előtt közzé kívánja tenni vagyonnyilatkozatát is, ugyanis egyik budafoki ingatlanjáról kiderült, hogy nem akkora, amekkorát korábbi bevallásában elismert.

Az ügyvivő testület emellett feltehetően megtárgyalja az SZDSZ-es informatikai minisztérium egyik beszerzésének körülményeit is, amely kakaóbiztos számítógépek megrendelésére vonatkozott óvodások részére.




Demeter Ervin (Fidesz): El kell, hogy keserítsem Wekler Ferencet, ugyanis én soha nem lobbiztam területek átminősítéséért, az összeférhetetlenségi eljárás pedig emiatt fog megindulni ellene. Szőlőültetvény-telepítési támogatásért ugyanakkor pályáztam; ha megkapom a tárcától, akkor a megítélt összeg becslésem szerint a századrésze lesz az SZDSZ-es politikus földjeire megítélt támogatásnak.

Font Sándor (MDF): Visszautasítom Wekler Ferenc állítását, hogy ültetvénytelepítési támogatást kaptam volna. Bár én még soha nem kezdeményeztem bírósági eljárást senkivel szemben sem, ezúttal meggondolom a dolgot. Wekler azzal próbálja meg kicsinyíteni bűnét, hogy politikustársait is besározza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.