Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Nemcsak az ellenzék háborodott fel az ÁPV Rt. pazarlásán

Ellenzéki és kormánypárti oldalon egyaránt elítélik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél (ÁPV) zajló, a Magyar Nemzet által feltárt pazarlást. Az alapbérek tizennyolc százalékos emelkedésén túl a személyi jellegű, egyéb kifizetések tavaly több mint duplájára nőttek az előző évhez képest.

Magyar Nemzet
2004. 08. 02. 5:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl az alapbérek 18 százalékos emelkedésén, a vagyonkezelőnél a személyi jellegű, egyéb kifizetések tavaly összesen elérték a 846,999 millió forintot, míg ennek értéke 2002-ben 371,242 millió forint volt – számolt be a Magyar Nemzet a múlt héten. Csak munkatársai pihentetésére – rekreációs támogatás címen – 221 millió forintot költött a társaság. Ezt az összeget az adók és járulékok levonása után alapbérarányosan, készpénzben fizették ki a cég munkatársai között. 2002-höz képest 38 millió forinttal – mintegy hetvenhárom százalékkal – emelkedett a ruházatiköltség-térítés, 25 millióval – 56-ról 81 millióra – pedig az egyéb, béren kívüli juttatások mértéke. A két évvel ezelőtti 61-ről 117 millió forintra nőttek az „egyéb” jellegű kifizetések, és míg 2002-ben semmit, addig tavaly 82 millió forintot fizettek ki magánszemélyeknek. A társaság mindezt azzal indokolta, hogy – noha az alapbérek 18, a prémiumok 13, a jutalmak pedig 73 százalékkal nőttek – 2002–2003-ban nem történt általános béremelés az ÁPV-nél, ezért a vezetés az üzleti feladatok teljesítése érdekében tavaly a prémium és jutalom ösztönzési formát részesítette előnyben.



Molnár László (MSZP): Állami vagyon működtetésénél egyszerűen nem indokolhatók ilyen luxuskiadások. Évek óta értetlenül figyelem a szervezetnél folyó gyakorlatot. Vagyoni oldalon nincs akkora bevétel, ami lehetne, viszont van egy akkora jólét, amit megszüntetnék. Az ÁPV Rt. tíz éve működik, miközben az állami vagyont lassan eladják. A szervezetet meg kellene szüntetni, és be kellene látni, a jelenlegi gyakorlat szerint nem működik a vagyonkezelés.

Fodor Gábor (SZDSZ): Ilyen esetek nem mérhetők másképpen, mint ahogy azt ellenzéki szerepben tennénk; az adófizetők pénzéről, közkiadásokról az ÁPV-nek is pontosan el kell számolnia. Bízom benne, hogy a kifizetések mögött valódi teljesítmény volt, ellenkező esetben az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Halász János (Fidesz): Elfogadhatatlan, de sajnos nem meglepő, ami az ÁPV Rt.-nél történt; nyilván az állami cégek is tanultak a kormányzati pazarlás söjtöri példájából. A Medgyessy-kormány vizet prédikál, és bort iszik, hiszen minden egyes kormányszóvivői tájékoztatón szó esik az olcsó államról, ugyanakkor milliókért rendelnek maguknak mandulás angolnát és tízezrekért szivarokat egy-egy összejövetelen, ráadásul a kabinet az első intézkedései között száz százalékkal megemelte a miniszterek fizetését.

Font Sándor (MDF): Felháborító: miközben nő a létminimum szintje alatt élők tábora, az állami vagyon elherdálásával foglalkozó cég soha nem látott mértékben, indokolatlanul költekezik saját céljaira. A cég az állami vagyon felügyeletével lett megbízva, nem pedig vezetői és munkatársai zsebének megtömésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.