Olajgate-ügy: lassú nyomozás

Legkorábban ősszel vehet fordulatot az orosz államadósság lebontása, vagyis az olajgate-ügy során eltűnt 62 millió dollár miatt indított nyomozás – tudta meg a Magyar Nemzet a vizsgálatot felügyelő Fővárosi Főügyészségtől. A nyomozók jelenleg is azon MSZP közeli vállalkozások vezetőit hallgatják ki tanúként, akik részt vehettek az ügyletekben, majd nem fizettek a Magyar Államkincstár (MÁK) Rt.-nek.

Magyar Nemzet
2004. 08. 18. 6:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább októberig vizsgálja az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodájának pénzügyi nyomozó főosztálya az ügyészség utasításai alapján ama vállalkozások tevékenységét, amelyek közreműködtek az orosz államadósság lebontásában – értesült a Magyar Nemzet ügyészségi forrásból. A tájékoztatás szerint a nyomozók ismételten tanúként hallgatják ki a vállalkozások vezetőit, mivel azonban az ügyleteknek továbbra sincs megállapítható kárértéke, a nyomozást jelenleg is a számviteli rend megsértésének gyanújával folytatják.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendelkezésre álló üzleti nyilvántartások és a MÁK Rt. adatai annyi ellentmondást tartalmaztak, hogy ezek ellenőrzése és a további kihallgatások miatt legkorábban októberben lehet újabb nyomozati feladatot megállapítani. A lap úgy tudja, az ügyletet lehetővé tévő állam részéről eljáró személyek közül eddig senkit nem hallgattak ki.

Emlékezetes, Medgyessy Péter kormányfő tavalyelőtt decemberben, moszkvai tárgyalásán 62 millió dollárnyi államadósság elengedésére kényszerült, mert az orosz fél kifizetettnek tekintette az összeget, és ennek elismeréséhez kötötte a további adósságrendezést. Az eltűnt dollármilliók az olajgate-botrány során ismertté vált céget érintenek. Az egykor Máté László MSZP-s pártpénztárnok érdekeltségébe tartozó Lorry Kft. 2,7 millió dollárral és kamataival tartozik. A Bertinus Kft. – kamatok nélkül – 4,8 millió dollárral adós egy Alekók behozatalára köttetett üzletből, amelyet Máté egykori üzlettársa, Szász András, a Nádor Rt. vezetője hozott tető alá. A Tér és Forma Rt., illetve a Gaz Impex Kft. – amelynek ma már egy off-shore cég a tulajdonosa – összesen 27 millió dollárral adós, míg a Petroltank Rt. 3,3 millió dollár kifizetésével maradt el. Az ORFK tavaly július 23-án, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást, a napi árfolyamon több mint 12,7 milliárd forintos adóssághányad ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.