Tagadja bűnösségét a főúttörő

Tagadta bűnösségét Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetsége ügyvezető elnöke és vélelmezett bűntársa a csillebérci vadászház értékesítése miatt ellenük indított büntetőper első tárgyalási napján tegnap. A bíróság várhatóan október közepén hozza meg ítéletét.

Magyar Nemzet
2004. 09. 08. 5:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság előtt ártatlannak vallotta magát Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) ügyvezetője, és hasonlóan nyilatkozott vádlott-társa, valamint az általa felkért Burger Béla ingatlanforgalmi szakértő is a büntetőper első tárgyalási napján.

A vádirat értelmében Rácz Péter szándékosan 82 millió forint vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy 1999-ben 14,2 millió forintért adta el a szervezet csillebérci táborának területén fekvő, 96,8 millió forint értékűre becsült ingatlant. A nyomozás adatai szerint Burger annak tudatában, hogy az önkormányzat építési engedélyt adott ki a területre, alulértékelte a szakértői becslések szerint akkori áron 300–350 millió forintot érő ingatlant.

Rácz Péter vallomásából kiderült: a MÚSZ ügyvivői testülete időhiány miatt csak közvetlenül az értekezlet előtt értesült a vételi szándékról. Rácz bírói kérdésre elismerte: az értékesítést követő hónapban a vásárló Bau-bérc Kft. 50 százalékos tulajdonosa lett unokatestvére, Rabb Attila, a másik 50 százalékos tulajdonrészt pedig egy kínai állampolgár szerezte meg. Arra a bírói kérdésre, hogy mindez véletlen-e, Rácz Péter kijelentette: nem működött közre rokona tulajdonszerzésében, a másik új tulajdonosról pedig semmit nem tudott. Barna György bíró felvetette: miután a MÚSZ-t állandó támadások érték, nem gondolta-e Rácz Péter, hogy a történtek erre újabb alapot adhatnak? A főúttörő úgy reagált, hogy akkoriban ezer más dologgal volt elfoglalva. Ismeretes: a Bau-bérc Kft.-ben Rabb mellett tulajdonrészt szerző kínai vállalkozó magyarországi kézbesítési megbízottja az MSZP frakcióigazgatójának, Varju Lászlónak a felesége lett.

Burger Béla – akit Rácz Péter bízott meg a csillebérci ingatlan értékbecslésével – szintén tagadta bűnösségét, és állította: szakmai alapon döntött, és nem tudott arról, hogy az önkormányzat a területre építési engedélyt adott ki. „Ha tudtam volna róla, akkor is így értékeltem volna, mivel az építési engedélynek nincs jelentősége, az ingatlan becsült árát akkori állapota, beépítési lehetősége, a bejegyzett jelzálog, a Központi Fizikai Kutatóintézet kísérleti atomreaktorának közelsége, a terület oszthatatlansága és közműhiányosságai alapján számítottam ki” – fogalmazott a vádlott. Burger vitatta a hatóságok által felkért ingatlanszakértők értékbecslését, és kijelentette: a dokumentumok nem a szakma szabályai szerint készültek, az ezekben szereplő értékek nem fedik a valóságot. Vitatták az ügyészség részére készült értékbecslések valóságtartalmát a védelem által felkért szakértők is, akik kifejtették: az ingatlant túlértékelték, a szakvélemények pontatlanok, és nem az európai becslési normák alapján készültek el, ezért nem a valós értéket mutatják.

Swendt Pál

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.