időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

World Press Photo a Néprajzi Múzeumban

MNO
2004.10.15. 08:20

Tegnap nyílt meg a 2003. év eseményeit bemutató 47. World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A versenyre 124 ország majd négyezer fotóriportere jelentkezett. A kiállítás fotóit 63 ezer pályamunkából válogatta ki a zsűri.

A kiállítás fotóit egy független nemzetközi zsűri több mint 63 ezer pályamunkából két hét alatt válogatta ki idén februárban, Amszterdamban. A pályaművek 80 százaléka digitális formában érkezett be. A tíz kategória díjait angol, amerikai, ausztrál, belga, kanadai, dán, cseh, finn, francia, holland, indonéz, ír, iráni, japán, kínai, kolumbiai, kubai, német, olasz, palesztin, orosz, sapnyol és svéd fotóriporterek nyerték el.

A World Press Photo a fotós újságírás legnagyobb és legtekintélyesebb nemzetközi versenye. A képek bemutatják a világban történt eseményeket, ábrázolják a kor jelenségeit, de érintenek természeti, tudományos és művészeti témákat is.

A World Press Photo független, nonprofit szervezetként, 1955-ben alakult meg Hollandiában, hogy a hivatásos sajtófotósok munkáját támogassa és népszerűsítse szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát.

A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtó-fotóversenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ számos országában.

A kiállítás november 14-ig tekinthető meg. (museum.hu-kultura.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.