Becsapták a biztosítót – Szabálytalanságok az Univerz-Med Kft.-nél

Háromszázmillió forintért próbál eladni egy üzletember az irgalmas rendnek egy egészségügyi vállalkozást. A cégnél súlyos szabálytalanságokat talált az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), s ezért felbontotta a vele kötött finanszírozási szerződést. A revizorok megállapították: a cég el sem végzett vizsgálatokat akart kifizettetni a biztosítóval.

Magyar Nemzet
2004. 11. 29. 1:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesten kisvárosnyi embert ellátó Univerz-Med Kft. értékesítéséről a hazánkban élő, német származású Heinz Friedrich Grein már tárgyalt Kozma Imre atyával, az irgalmasok magyarországi vezetőjével. Greint az Egyesült Államokban a bíróság gazdasági visszaélés miatt korábban elmarasztalta, és tízmillió dollár megfizetésére kötelezte.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) helyszíni ellenőrzést rendelt el az Univerz-Med Kft.-nél, amely Budapesten, a XI. kerületben körülbelül húszezer ember járóbeteg-ellátását végezte. A revizorok súlyos szabálytalanságokra bukkantak, amelyek miatt 2004 szeptemberében felbontották a céggel a finanszírozási szerződést – erősítette meg a lap értesüléseit Bartucz Attila, az OEP szóvivője.

A lap birtokában lévő jelentés szerint a betegdokumentáció sokszor nem egyezett azokkal az adatokkal, amelyeket a kft. az egészségbiztosítónak jelentett az elszámoláshoz. Az ellenőrök megállapították, hogy el sem végzett vizsgálatokat is ki akartak fizettetni az OEP-vel. Feltehetőleg többször előfordult, hogy a finanszírozási összeget fölvették olyan betegek után, akik az adott napon nem jártak a rendelőben. Erre utal, hogy a taj-számokat tartalmazó korábbi elszámolásokból egész blokkokat másoltak át úgy, hogy a páciensek sorrendjét nem változtatták meg. Előfordult az is, hogy olyan orvos pecsétje szerepelt a dokumentáción, aki már régen nem dolgozott a cégnél.

Az Univerz-Med Kft. ügyvédje, Kiss Elemér, a Medgyessy-kormány volt kancelláriaminisztere levélben fordult az egészségbiztosítóhoz. Ebben elismeri a hibákat, és közli, hogy a túlszámlázások ellenértékét a cég visszafizeti. A jogi képviselő szerint a szabálytalanságok miatt még nem kellett volna felmondani a finanszírozási szerződést. A biztosító azonban hajthatatlan volt, és fölmondta az együttműködést a kft.-vel.

Az Univerz-Medet épp most próbálják eladni. Vevőként az irgalmas rendi kórházat szemelték ki. A rend magyarországi vezetőjével, Kozma Imre atyával már tárgyalt a cég képviseletében a Magyarországon élő, német származású Heinz Friedrich Grein. A kórháznak tett ajánlatban az áll: „Az Univerz-Med tulajdonosa egészségi állapotára való tekintettel úgy határozott, hogy befejezi üzleti tevékenységét, és ezért értékesíteni kívánja egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozását.” Arról az írásos anyagban nem tájékoztatta a reménybeli vevőt, hogy az OEP szerződést bontott a céggel, mert egy vizsgálat súlyos szabálytalanságokat tárt föl.
Az ajánlat szerint értékesíteni kívánják a pácienskört, a rendelő gépeit, műszereit és eszközeit (ezek többsége lízingelt). Ezenkívül továbbfoglalkoztatásra átadnák az orvosokat és szakdolgozókat. Mindezt összesen 284,5 millió forintért. Az irgalmas rendnek elküldött dokumentumban könyvelési adatok támasztják alá a cég nyereségességét. Ezek azonban az OEP-finanszírozáson alapulnak, így valódiságuk az említett ellenőrzés eredményeinek ismeretében megkérdőjelezhetők.

Heinz Friedrich Grein nemrég egy másik magán-egészségügyi szolgáltatóval, a Medicina Kft.-vel is megpróbált üzletet kötni. A cég többek között a fővárosi Skála Áruház több ezer dolgozójának foglalkozás-egészségügyi ellátását végzi. A laphoz eljutott dokumentumok szerint fejenként 1550 forintért többtucatnyi szűrővizsgálatot végzett volna az Univerz-Med Kft. a Skála alkalmazottain. Ehhez a taj-számukat és a személyes adataikat tartalmazó adatbázist kellett volna átadni neki. Kérdés, hogy miért, hiszen ezeket a vizsgálatokat az OEP nem finanszírozta volna. A Magyar Nemzet megkereste Olajos Attilát, a Medicina Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: „Grein úr jelentkezett nálam. Megpróbált meggyőzni, hogy fogadjam el az ajánlatot, hiszen ezzel szélesebb körű szolgáltatást kínálhatok a velem szerződésben álló cégeknek.” Olajos Attilát meglepte, hogy az Univerz-Med olyan vizsgálatokat is elvégezne – az OEP finanszírozásnál is olcsóbban –, amelyeket csak bizonyos tünetek esetén szokás. Nem értette azt sem, miért van szüksége Greinnek több ezer taj-számra, ha a szűrések költségét úgysem állja az OEP.

A Magyar Nemzet lehetőséget kívánt adni Heinz Friedrich Grein úrnak álláspontja kifejtésére, ám az üzletembert sem a cégiratokban feltüntetett lakcímein, sem az Univerz-Med Kft. székhelyén, sem a cég telephelyein nem sikerült megtalálnunk. A lap a továbbiakban is készséggel helyet ad a német vállalkozó észrevételeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.