Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ismét tiltott jelkép lehet a kereszt

Idén is kereszteket állítana advent idején Budapesten és számos város forgalmas közterén a Jobbik. A párt a tavalyinál is több helyre szeretne eljutni missziójával. A V. kerület illetékes bizottsága már el is utasította kérelmüket. Indoklásunkban arra hivatkoztak, hogy a kereszt megjelenése igénytelen.

Kovács Zita
2004. 11. 11. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom idén a tavalyinál is szélesebb körben, több helyszínen szeretné megvalósítani országos keresztállító akcióját. A párt ezzel azt akarja elérni, hogy a bevásárlási láz miatti rohanásban az advent idején megálljanak az emberek egy pillanatra, hogy elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén.

A szervezet közleménye szerint „a keresztek látványa a hívőket a Megváltó közeledtére készíti fel, a nem hívőket elgondolkoztatja a fogyasztói társadalom közelgő nagy ünnepe kapcsán, emlékezteti őket az adakozás, a szolidaritás átérzésének szükségességére”. A Jobbik szerint „a kereszt mintegy ellenpontozza sokak elanyagiasodó, elhidegülő szemléletét, fontos, hogy nyílt szívvel és bizakodva tekintsünk fel rá”. Megszületett a Megfeszített! – a kereszténység közterületekre kihelyezendő jelképének talapzatán ez a felirat áll majd.

Úgy tűnik, idén is komoly ellenállásokba ütközik a misszió. A Budapest V. kerületi önkormányzat illetékes bizottsága már el is utasította kérelmüket, mondván: „a kihelyezendő kereszt megjelenése igénytelen” – írja a szervezet közleményében.

A Jobbik azt szeretné, ha azokon a helyeken, ahol tavaly jelen voltak akciójukkal, idén ismét felállíthatnák a kereszteket – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Novák Előd, a Jobbik Egyházügyi Kabinetjének tagja. 2003-ban a Kossuth téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Blaha Lujza téren, a Boráros téren, a Déli pályaudvarnál, a Ferenciek terén, a Határ úti megállónál, a Nyugati téren, a Moszkva téren, az Örs vezér terén, a Szentlélek téren, Újpest-központnál, illetve több vidéki városban, Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Kékkúton, Makón, Miskolcon, Orosházán, Pécsett, Szolnokon, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatán és Tatabányán sikerült felállítani a kereszténység jelképét. Idén még több helyre szeretne eljutni a Jobbik missziójával. A keresztállítási akció főszervezője az MNO-nak elmondta: tavaly a városvezetés több helyen nem járult hozzá a kereszt felállításához. Ezért a Jobbiknak kerülő módszerhez kellett folyamodnia: vízkeresztig tartó (több mint egy hónapos) rendezvényt jelentettek be a rendőrségen, hogy a kereszteket fel tudják állítani. Hozzátette: idén szeretnék megkapni az összes önkormányzattól az engedélyt, de végső esetben ismét ehhez a módszerhez folyamodunk a szabad gyülekezési jogra hivatkozva.

A keresztakció egyébként tavaly nagy vitát váltott ki. Advent első vasárnapja alkalmából 27 helyen ötméteres, ácsolt fakeresztet állított a Jobbik. Tizenhárom város önkormányzata utasította vagy odázta el a keresztállítási kérelmet. A adventi fakereszteket azonban mégis felállították a gyülekezési törvény alapján. A településeken rendre a baloldal gördített akadályt a kezdeményezés elé. Az advent idejére felállítandó ötméteres keresztek elhelyezését különféle indokokkal vetették el az önkormányzatok: volt, ahol a városkép megbontására, máshol a kezdeményezés politikai jellegére hivatkoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.