Jól keresnek külföldön a magyar vendéglátóipari szakemberek, akiket egyre többen keresnek. Eddig leginkább Ausztria, Németország és Dél-Tirol várta a hazai szakácsokat, pincéreket, ám az utóbbi időben az Egyesült Királyság is toboroz. Angol nyelvterületen diplomásokat is várnának menedzsmentjükbe a szállodák.
Becslések szerint Ausztriában 3-4 ezer, Németországban – elsősorban Bajorországban – 4-5 ezer, Dél-Tirolban pedig 300-400 magyar dolgozik a vendéglátás területén. A hazai szakemberek kapósak lennének az Egyesült Királyságban is, de nagyon kevesen beszélik jól az angolt. Vannak azonban olyan munkák, amelyhez „dolgozni kell, és nem beszélgetni”, a magyarok szakképzettsége pedig meggyőző – mondta a Világgazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, a Kárpátia étterem igazgatója.
Véleménye szerint ez azért is előny a magyaroknak, mert több országban a vendéglátós munkát nem kötik szakképzettséghez.
Niklai Ákos szerint reális a veszély, hogy a külföld – elsősorban Anglia – elszívja itthonról a jó szakembereket, főleg a szakácsokat és a cukrászokat. Budapesten már érzékelhető is a hiány. Ez különösen azért problematikus, mert az elkövetkezendő időszakban a turizmus és a vendéglátás jelentős fejlődésnek indul, komoly munkahelyteremtő szerepe lesz – állítja a szakember uniós felmérések és trendek alapján.
Orbán Balázs: Két út van előttünk















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!