Félmilliárdot fizetett a Malév távozó munkatársainak

Félmilliárd forintot fizetett ki az idén a Malév Rt. a privatizálás előtt álló vállalat távozó munkatársainak – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból. A Malév Rt. illetékesei konkrét számokról üzleti titokra, illetve piaci érdekekre hivatkozva nem adtak tájékoztatást.

Villányi Károly
2004. 12. 02. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan alkalmazkodnia kell az erősödő versenyhelyzethez a privatizáció előtt álló társaságnak, így nem lehet hónapokat várni az új tulajdonos elképzeléseire – jelentette ki még szeptemberben Sándor László. A Malév elnök-vezérigazgatója nem is tétlenkedett, hiszen irányításával megszüntették a vezérigazgató-helyettesi szintet, az igazgatók számát pedig 17-ről 11-re csökkentették. Mint azt Sándor közölte, a szervezeti átalakítás éves szinten 100-150 millió forintos megtakarítást hoz.

A Malév munkatársai előtt a mai napig rejtély, hogy mire volt jó ez a sietség, hiszen szeptemberben még nem lehetett tudni, hogy az ÁPV Rt. eredménytelennek nyilvánítja a cég privatizációjára benyújtott pályázatot. A légitársaság egyes munkatársai úgy vélik, a szervezeti átalakítás csupán arra volt jó, hogy „még a magánosítás előtt állami pénzeket szivattyúzzanak ki a Malévből”, illetve hogy Sándor megszabaduljon „belső ellenzékétől”.

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint a Malév az idén csaknem félmilliárd forintot fizetett ki a cégtől távozó munkatársaknak, akiknek nagy többsége közös megegyezéssel intett búcsút a társaságnak. A távozóknak fizetett végkielégítések közül számtalan meghaladja a tízmillió forintot, de például a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes csaknem 60 millió, a vállalkozásbiztonsági igazgató 42 millió, a kontrollingigazgató pedig 28 millió forintot zsebelhet be lelépéséért. „A Malév Rt. a konkrét számokra vonatkozó tájékoztatást nem adhatja meg, mert a kért adatok üzleti titkot képeznek, azok közlése a társaság jogszerű pénzügyi, gazdasági és piaci érdekeit sértené” – tartalmazza a vállalat Magyar Nemzethez eljuttatott, szűkszavú válasza. A lap nem tudta elérni Sándor Lászlót, mivel az elnök-vezérigazgató éppen szabadságát tölti Kubában.

Magyar Nemzet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.