Fidesz: egymilliárd az udvartartásra

Idén mintegy egymilliárd forintot költött a kancellária az udvartartásra – mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki a közpénzből készített szakértői vélemények, közvélemény-kutatások, hatástanulmányok nyilvánosságra hozatalát kéri a kancelláriaminisztertől.

MNO-összeállítás
2004. 12. 13. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján elmondta: az üvegzseb program alapján közzé teendő szerződések listája arról tanúskodik, hogy idén több mint egymilliárd forintot fizetett ki a kancellária a Medgyessy–Gyurcsány-kormány udvartartására.

Az ellenzéki politikus, mint elmondta, arra kéri Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy hozza nyilvánosságra a „közpénzből készített szakértői véleményeket, közvélemény-kutatásokat, hatástanulmányokat és más dokumentumokat”, mert nyilvánvaló, hogy ezek közérdekű anyagok, mint bármi más, amit a kormány készített.

A Miniszterelnöki Hivatal által a múlt héten nyilvánosságra hozott szerződések listáján szerepel 22 tanácsadói megbízás, a leggyakoribb a kommunikációs tanácsadás, de volt, aki jogi, sőt akadt, aki politikai és vezetői tanácsokat adott az ország vezetőinek – mondta Répássy Róbert, hozzátéve: a tanulmány elkészítésére irányuló szerződések között akad 15 millió forintos is, de több mint 200 millió forint ment el például közvélemény-kutatásokra.

A megbízások közül 10 közvélemény-kutatás elkészítésére irányul. Ebből összesen bruttó 116 millió forint a Szonda Ipsos, 56 millió a Medián, 42 millió pedig a Marketing Centrum megbízása.

Az egymilliárdból 30 millió ment tolmácsolásra, 9 millió a miniszterelnök fotózására, 8 és fél millió „vendéglátóipari szolgáltatásokra„, 5 millió perköltségre.

Répássy Róbert elmondta, hogy a kancellária beszállítója többek között a MeH volt közigazgatási államtitkára, Zsuffa István által vezetett Hold-Ing Kft., a volt adatvédelmi biztos, Majtényi László által vezetett Eötvös Károly Központ Kht., Rudi Zoltán MTV-elnök korábbi cége, a Kiwiland Kft., valamint Gyurcsány Ferenc üzlettársának, Tunyogi Lászlónak a volt cége, az Econ-Trust Kft., illetve a „kakaóbiztos óvodai számítógépekről elhíresült” Haisystems Kft. és a Fiatal Baloldal korábbi választmányi elnöke, Komássy Ákos is.

Újságírói kérdésre, miszerint mennyi pénzt költöttek az előző ciklusban hasonló kiadásokra, Répássy Róbert azt válaszolta: minden kiadást a feladathoz kell viszonyítani.

Forrás: hvg.hu, fidesz.hu, radio.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.