időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Románia és Bulgária mint a növekedés motorja?

MNO
2004.12.14. 14:05

Egyre inkább az Európai Unió tagjelölt országai - Románia, Bulgária, Horvátország - a növekedés motorjai Közép-Kelet-Európában - tette közzé elemzésében kedden a Bank Austria Creditanstalt.

Miközben a gazdaság növekedése az EU nyolc új tagországában a második negyedévi 5,3 százalékról 4,5 százalékra mérséklődött a harmadik negyedben az egy évvel korábbihoz képest, a 11 délkelet-európai országban – beleértve Horvátországot, Romániát és Bulgáriát – 5,4 százalékos volt a növekedés.

A gazdasági növekedés ütemének bővülése elsősorban Romániának köszönhető, ahol a harmadik negyedben 9,9 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az euróövezet országaiban ugyanebben az időszakban 1,8 százalékkal gyarapodott a gazdaság.

A BA-CA szerint jövőre 4 százalék felett lesz a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a 11 dél-keleti országban, 1,5 százalék az euróövezetben és 3,2 százalék az Egyesült Államokban.

origo.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.