Gyurcsány: Magyarország pénzt és fegyvert ad Iraknak

Magyarország százezer euróval járul hozzá a NATO iraki kiképzõ missziójához, emellett kész további fegyvereket és hadianyagot adni az iraki hadseregnek. Ugyanakkor a 2006-os költségvetés tervezete szerint a Magyarországnak adott amerikai éves katonai segély összege csaknem felére csökken.

MNO-összefoglaló
2005. 02. 23. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország százezer euróval járul hozzá a NATO iraki kiképzõ missziójához az eddig felajánlott század és az iraki fegyveres erõknek szánt 77 harckocsi mellett – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a katonai szövetség brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után történelmi lépésnek, áttörésnek minősítette, hogy a kiképző akcióba a NATO mind a 26 tagállama bekapcsolódik valamilyen formában.

Közben Havril András vezérkari főnök Washingtonban tett látogatásán bejelentette: Magyarország kész további fegyvereket és hadianyagot adni az iraki hadseregnek, de ezért pénzt, illetve ellentételezést vár cserébe. Elsősorban a Magyar Honvédség készleteiben lévő 502 BMP-1-es típusú, lánctalpas szállító harcjármű jöhet szóba.

A Magyarországnak adott amerikai éves katonai segély összege a 2006-os költségvetés tervezete szerint az eddigi tízmillió dollár körüli összegről hatmillió dollárra csökken. A főtiszt felvetette, hogy az Egyesült Államok gondolja át a külföldnek szánt katonai segélykeret működését. Elismerte ugyanakkor, hogy Magyarország hibát követett el, amikor súlypontok kijelölése nélkül akarta fejlesztésre fordítani az összeget.

Forrás: Népszabadság, Magyar Rádió, MTV Teletext

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.