„Hiányzik a lendület” – Orbán adót csökkentene

A Nemzeti Fejlesztési terv kidolgozásába a tudományos élet szereplőit és a civil szervezeteket is bele kellene vonni; az oktatási rendszer aktuális kérdéseihez hozzáfűzve Orbán Viktor volt miniszterelnök elmondta, ha a mostani iskolarendszerben kellett volna tanulnia, akkor „ma traktoros vagy agronómus lehetne.”

MNO
2005. 02. 04. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatos, a döntéseket megelőző vitát a csütörtöki, e témában megtartott pártelnöki találkozón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is olyan „nyílt tervezésnek” nevezte, amiben mindenki részt vehet – nyilatkozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a közszolgálati televíziónak adott ma reggeli interjújában.

A Fideszes pártelnök véleménye szerint ma nem az a baj, hogy nincsenek a jövőre vonatkozó elképzelések, mindehhez az ország lendülete hiányzik. Az Európai Unió által felkínált ugródeszkát Orbán szerint ugyanis nem lehet „csoszogva megközelíteni”. A Fidesz elnöke egyaránt fontosnak nevezte a 2007-tõl induló 15 éves fejlesztési tervszakaszt, s a következõ hét éves fejlesztési tervszakaszt. Véleménye szerint az Európai Uniótól elnyerhetünk, de nem automatikusan kapunk komoly pénzösszegeket, s ezt is csak akkor, „hogyha jól csináljuk a dolgunkat.”

Orbán Viktor a televíziós interjúban arról is beszámolt, hogy a tegnap esti találkozón feltett egyik kérdésére azt a választ kapta a kormány részéről, hogy hazánk uniós csatlakozása, azaz 2004. május 1-e, óta mintegy 170 és 180 milliárd forint közötti összeg jött be az államkasszába. A Fidesz elnökének arra a következő kérdésére, hogy ebből mennyi pénz ment ki a pályázókhoz, azt a választ kapta, hogy mintegy 60 milliárd forint. Orbán azonban kétségeinek adott hangot ezzel kapcsolatban, szerinte a pénz inkább a kasszában, mintsem a pályázóknál van.

Az oktatási rendszer aktuális kérdéseit kommentálva Orbán Viktor azt nyillatkozta, véleménye szerint „a Kádár-rendszerben a szegényebb családok, a rosszabb környezetbe született gyermekek esélyei a tanulás révén való felemelkedésre nagyobbak voltak, mint a mai világban”. Orbán Viktor személyes példáját említette; szerinte, ha most kellene általános iskolába járnia Alcsútdobozon, mint az 1960-as évek végén, akkor nagy valószínűséggel nem jutott volna el gimnáziumba sem. „Egy nagyon tisztességes szakmám lenne, traktoros, vagy (...) agronómus is lehetnék talán” – tette hozzá.

„A mostani szocialista-szabaddemokrata kormány egy olyan iskolarendszert müködtet, amely kifejezetten az elitnek kedvez, az elit újratermelõdését elõsegíti, az alulról jövõ, népi energiákat pedig képtelen mozgásba hozni”. A Fidesz elnöke helyteleníti mindezt, s mint megfogalmazta, szerinte az oktatási rendszer komoly változtatásokra szorul ilyen szempontból.

Orbán saját és pártja álláspontját képviselve elmondta: a középpontban továbbra is a családok megerõsítését, a mindennapi élet biztonságának helyreállítását látja, amihez viszont adócsökkentést kellene bevezetni, illetve családi adózásra lenne érdemes átállni.

(Observer, fidesz.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.