időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Az Európai Bizottság is megszüntetné az iparűzési adót

MNO
2005.03.18. 10:49

Az adóreform-bizottság terveivel összhangban várhatóan az Európai Bizottság (EB) is az iparűzési adó megszüntetése mellett foglal majd állást. A testület éppen egy, a magyar iparűzési adóhoz hasonló olasz regionális adót vizsgál.

Az unió az áfán kívül nem ismer el más forgalmi típusú adót az egységes piacon, az EB főügyészének véleménye szerint ezért nem engedhető meg a szóban forgó olasz adónem fenntartása. A bíróság várhatóan elfogadja ezt az álláspontot, ami sok ország adóbevételére lesz hatással. A magyarországi iparűzési adó mellett Franciaországban, Németországban és Litvániában alkalmaznak az olasz regionális adóhoz hasonló elven működő adónemet, amelyek így szintén ellentétesnek bizonyulhatnak az uniós joggal. Olaszország 120 milliárd eurót veszíthet eme adónem eltörlésével, hazánk évi 300 milliárd forinttól esne el a helyi iparűzési adó esetleges megszüntetése miatt. (Napi Gazdaság – Híradó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.