időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Bűncselekmény történt Pakson?

Magyar Nemzet
2005.03.25. 14:25

A paksi atomerőmű öt munkatársát radioaktív anyagokkal való visszaéléssel gyanúsította meg a rendőrség két hónapja – értesült a Magyar Nemzet. Az ügyről Ferenczi László, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem kívánt nyilatkozni, de elismerte, hogy 2003. július 3. óta nyomoznak. A Paksi Atomerőmű vezetősége állítja: nem folyik semmiféle eljárás.

Ferenczi László a mai napon ad tájékoztatást annak a nyomozásnak a részleteiről, amelyet a paksi atomerőmű öt dolgozója ellen indítottak az üzemben történt súlyos üzemzavar kapcsán. A lap értesülései szerint a rendőrség többek között egykori osztályvezetőket és nyugdíj előtt álló dolgozókat gyanúsított meg radioaktív anyagokkal való visszaéléssel.

Ismeretes, a paksi atomerőműben egy rosszul megtervezett tisztítótartály engedélyezése és működtetése, továbbá egyéb hiányosságok miatt olyan üzemzavar következett be, amelyet egyes szakértők Európa egyik legsúlyosabb üzemzavaraként szoktak említeni. Az ügyben Illés Zoltán (Fidesz) tett büntetőfeljelentést.

A gondokat okozó tisztítótartály az erőmű kettes reaktora mellett, egy 15 méter mély, vízzel feltöltött medencében működött. 2003. április 10-én 16 órára a tisztítás egyik ütemét befejezték.
A tartály kinyitásához és a kazetták kivételéhez szükséges daru azonban nem állt rendelkezésre. Mivel a francia Framatome ANP nevű cég által rosszul megtervezett, és az Országos Atomenergia Hivatal által nem megfelelően bevizsgált tisztítóberendezés hűtését csak kis teljesítményű szivatytyú végezte, a benne lévő fűtőanyag-kazetták felhevültek, a tartály fedelének felnyitása után hősokkot kaptak és összetörtek. A berendezésből a nyitás pillanatában egy magas hőmérsékletű, radioaktív gázokat tartalmazó gőzbuborék tört fel. A művelet azonban – a jelentések szerint – a daru kötelének elszakadása miatt félbemaradt, így a csarnokban ugrásszerűen megnőtt a radioaktivitás. Hajnali negyed ötkor újfent sikertelenül próbálták meg leemelni a tartály deformálódott fedelét, ami további hat napig az ismételt próbálkozások ellenére úgy maradt.

A szellőzőrendszert csak április 11-én, délután egy órakor kapcsolták ki, amikor a sugárzó anyag nagy része már távozott a kéményen keresztül. Az utólagos szakértői vélemények szerint a tartályban nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége. Miközben az ország számos pontján mértek a normál értéktől eltérő háttérsugárzási értéket, addig Pakson csak egy detektor jelzett kilengést.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és az illetékes környezetvédelmi hatóság bizottsági meghallgatása során kiderült, hogy az információkat késve kapták meg az atomerőműtől.

A Nemzetközi Atomenergia- ügynökség (NAÜ) alátámasztotta, hogy súlyos mulasztások történtek az erőműben és a hatóságnál, emiatt számos vezetőt alacsonyabb beosztásba helyeztek és menesztettek, de az erőmű és a hatóság vezetője a helyén maradt. A NAÜ a biztonsági kultúra javítására ajánlásokat fogalmazott meg az erőmű számára, amelyeknek eddig csak a harminc százalékát sikerült tökéletesen teljesíteni. Az ügyben létrejött parlamenti vizsgálóbizottság jelentését nem fogadták el, mert a kormánypárti képviselők nem jelentek meg a testület utolsó ülésén, vitatva annak jogszerűségét.

A Paksi Atomerőmű ellen semmiféle eljárás nem folyik – hangsúlyozta közleményében a részvénytársaság. A társaság szerint, ha valamely dolgozó ellen indítottak is eljárást a hatóságok, erről csak ők vagy az érintettek nyilatkozhatnak.

Mától ismét működik a Paksi Atomerőmű kettes blokkja. A több mint egy héten át végzett ellenőrzéseket követően Pakson az atomerőmű kettes reaktorában beindították a láncreakciót. Jelenleg a reaktor még alig-alig ad le hőt, ezen a szinten közel nulla teljesítményen a rendszer reaktorfizikai jellemzőinek ellenőrzését végzik.

A további méréseket és ellenőrzéseket követően folytatódhat a kettes blokk újraindítási programja. A teljesítmény növelése után a blokkot rákapcsolják az országos villamosenergia-rendszerre, majd újabb és újabb ellenőrzéseket végeznek, hogy végül a névleges teljesítményt elérve a hazai áram egytizedét adja a Paksi Atomerőmű 2-es blokkja – közölte a Magyar Rádió.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.