időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

GDP-növelő dílerek és örömlányok

MNO
2005.03.31. 06:40

Egy uniós előírás szerint a GDP minél pontosabb meghatározása érdekében a kormányoknak fel kell becsülniük a prostitúció, a kábítószer-kereskedelem értékét. A Pénzügyminisztérium illetékese szerint magyar statisztikai hivatal erre nem képes, holott – mondta – ha ezeket is figyelembe vennék, jelentősen megugrana a magyar GDP.

Az Európai Bizottság a lehető legpontosabban szeretné megbecsülni az EU-tagállamok GDP-jét, ezért jövőre megvizsgálja, milyen eredményeket értek el a tagállamok a prostitúció, a kábítószer-kereskedelem és más illegális tevékenységek értékének felbecsülése terén. Ezt a feladatot az 1996-ban bevezetett uniós statisztikai rendszer, az ESVG írja elő a kormányoknak annak érdekében, hogy a GDP-adatok minél pontosabbak legyenek.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: hazánkban a GDP számításakor csak a szürkegazdaságot veszi figyelembe a Központi Statisztikai Hivatal: felbecsülik, hogy a jövedelmük egy részét elhallgató vállalatoknak mekkora lehet a tényleges jövedelme, és ezt beszámítják a GDP-be. A valódi feketegazdaságot, így a prostitúciót és kábítószer-kereskedelmet nem képes felbecsülni a statisztikai hivatal; viszont ha ezeket is figyelembe vennék, attól jelentősen megugrana a magyar GDP – tette hozzá Pichler Ferenc.

A svédeknél már vizsgálódnak a kérdéses irányban: statisztikai hivataluk létrehozott egy különleges egységet, amelynek az a feladata, hogy kiderítse: mennyit költenek a svédek prostituáltakra, illegális kábítószerekre és csempészett szeszes italokra. A Die Presse által idézett szakértők szerint ezeket az adatokat nagyon nehéz megszerezni. Ferdinand Kassberger, az osztrák statisztikai hivatal illetékese szerint a kábítószerfüggők számát, napi adagját és annak feketepiaci árát csak hozzávetőlegesen lehet felmérni. A prostitúcióval kapcsolatban a különböző segélyszervezetek becsléseit lehet figyelembe venni, ám a dolog természetéből adódóan ezek sem lehetnek pontosak. (Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.