Lezárták a nyomozást a Nádor-ügyben – Az indoklás titkos

Az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodája a múlt héten megszüntette a Nádor ’95 Rt. és annak vezetője, Szász András ügyében indított nyomozást – értesült a Magyar Nemzet. Az MSZP közeli vállalkozó ellen csalás bűntette és más bűncselekmények gyanújával indult vizsgálat titkosszolgálati eszközök – a Horn-kormány idején lebonyolított – beszerzése miatt.

Magyar Nemzet
2005. 03. 02. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanúsítottal és a feljelentő közpénzügyi államtitkársággal közölt megszüntető határozat szerint a csalás miatt indított vizsgálatot bűncselekmény hiányában, a csempészet gyanújával folytatott nyomozást pedig bizonyítottság hiányában, a vádhatóság egyetértésével zárta le a rendőrség – tájékoztatta Magyar Nemzetet Dobos Gabriella, a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség (FF) szóvivője. A döntés indoklása államtitok, amelynek titokgazdája a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) – mondta el a szóvivő. A vádhatóság többször indítványozta a titkosítás feloldását, de nem járt sikerrel – tette hozzá.

A nyomozást 2003 februárjában már megszüntette a rendőrség, mivel Szász András írásbeli nyilatkozatot tett, amely „más megvilágításba helyezte a csalás bűntettének gyanúját”. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ekkor az ellenzéki frakciók és az SZDSZ voksaival, az MSZP ellenszavazata mellett úgy döntött, hogy panaszt jelent be. Az FF 2003 áprilisában hatályon kívül helyezte a megszüntető határozatot, és pótnyomozásra utasította a rendőrséget.

A vállalkozó a Nádor ’95 Rt. vezetőjeként a Horn–Kuncze-kormány idején vitatott körülmények között részt vállalt lehallgatóberendezések beszerzésében a titkosszolgálatoknak. Az ügylet kapcsán Szász András 1996 nyarán a Kereskedelmi és Hitelbanktól 33 millió dolláros „áthidaló devizahitelt” vett fel, ami a tervek szerint a fejlesztés egészét fedezte volna. A tranzakciót a titkosszolgálatok részéről Somogyi Tamás kabinetfőnök – Szász András közeli barátja – és Hevesi Tóth Ferenc, az NBSZ korábbi főigazgatója jegyezte ellen Nikolits István volt titokminiszter, illetve Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter jóváhagyásával. A nyomozás során kiderült, hogy a Nádor Rt. a felvett hitelnek csupán egy részét, hozzávetőlegesen huszonegymillió dollárt költött a berendezésekre, a többit saját célra használta fel.

A Nádor-ügyben gazdasági bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt korábban feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), valamint a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is. Az ügyben indult eljárás jelenleg a Budapesti Katonai Ügyészségen folyik. Emlékezetes: a KEHI megállapította, hogy a Nádor Rt. 1,2 milliárd forinttal elmaradt a lehallgató-berendezések beszállításával. Az Orbán-kormány a feltárt tények miatt felbontotta a Nádor Rt.-vel kötött szerződést, és magáncég közbeiktatása nélkül hajtotta végre a titkosszolgálati fejlesztést. Mint köztudomású, Magyarországon már működik a mobiltelefonok lehallgatására alkalmas rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.