időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Megnyílt a budapesti Utazás kiállítás

MNO
2005.03.17. 08:59

A Budapesti Nemzetközi Vásárközpontban megkezdődött az ötnapos Utazás kiállítás. A március 17-20 között zajló eseményen Magyarországgal együtt összesen 46 ország mutatkozik be turisztikai hivatalain, utazási irodáin keresztül. A kiállítás – amelynek díszvendége Jordánia, illetve Békés megye lesz –, kiemelt témája idén a lovas turizmus és a gasztronómia.

Rekordszámú cég versenyez a hazai világjárók kegyeiért a ma nyíló Utazás kiállításon, amely szakmai nappal nyit, ekkor csak a szakemberek látogathatják, március 18. és 20. között pedig a nagyközönség is megtekintheti a kínálatot.

A turizmus tavaszi slágerét a városnézős hétvégi európai utak jelentik, míg nyáron továbbra is a korábbi sikercélpontok: Horvát-, Olasz-, Görög- és Spanyolország a legvonzóbbak. A turizmus európai szintű fellendülését és az utasokért vívott verseny fokozódását mutatja, hogy az ötnapos Utazás kiállításon soha ennyi ország nem vett még részt, mint most: az előző évhez képest több mint 50 százalékkal emelkedik a nemzetközi kiállítók száma is.

A turizmus fellendülésének jelei Magyarországon is érezhetők. A cunami ellenére jól alakult a téli szezon, kifejezett sikertörténetként könyvelhetők el a közép-amerikai, kubai és mexikói utak, amelyek felváltották a távol-keleti célpontokat – jelezte Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Szövetsége kommunikációs bizottságának vezetője. A folytatás is hasonló: megnövekedett az európai városnézős hétvégi utazások száma – közölte az idei év egyik legfontosabb trendjét Simon. Hozzátette: mind gyakoribbá válik az úgynevezett harmadik-negyedik utazás a téli és a nyári kirándulások között. London, Párizs és Róma számít az első számú hosszú hétvégés kirándulások fő célpontjának, de vonzó úti cél Madrid, Barcelona, valamint Amszterdam is. A szakember szerint mindez az erős forintnak, a diszkont-légitársaságok kedvező ajánlatainak, az utazási irodák kínálatának köszönhető. A nyárra Szicília, Szardínia és Korzika erősödését szintén várja, és úgy véli, továbbra is népszerű célpont lesz Törökország, valamint Egyiptom.

Jó évet vár 2005-től a legnagyobb kiutaztató, a Neckermann is. Az idén öt százalékkal emelkedett a foglalások száma 2004 hasonló időszakához képest a Neckermann Utazási Irodánál – nyilatkozta Békefi Veronika, a társaság ügyvezető igazgatója. Mint mondta: a desztinációk tekintetében nem sokat változott a korábbi trend, továbbra is Görög-, Spanyol- és Törökország, valamint Egyiptom a legnépszerűbb célpont, nagy kiugrást azonban egyelőre egyikük sem mutat. Békefi szerint kedveltek az autóval elérhető úti célok is. Közülük elsősorban Horvát- és Olaszország, illetve Ausztria népszerűek. A Neckermannál egyébként továbbra is az irodában való foglalásokat helyezik előtérbe az utazni vágyók. Az igazgatónő jelezte: a társaság kínálatáról az utasok 40 százaléka tájékozódik az interneten is, de az utak lekötésére általában bent az irodában kerül sor.

A kiutazó forgalom növekedését várják a Vistánál is. Kendik Mária, a társaság kiutaztatási vezetője elmondta: márciusban már nagyon erősen alakult a nyári foglalások száma például Horvátországba, amely tavaly is vezető úti cél volt az irodánál. További erősödést várnak Olaszországtól, és az iroda prognózisa szerint Ciprus és Málta népszerűsége is nőhet az idén. Kendik Mária jelezte azt is: a kedvező árakat kínáló fapadosok által célba vett tengerpart közeli városokba is várhatóan tovább növekszik majd a kiutazási kedv, amely már a téli hosszú hétvégés kiutazásokban szintén megmutatkozott. Emellett úgy tűnik, hogy az autóbérléssel kombinált úgynevezett Fly and Drive kínálat a tengerentúl után Európán belül is kezd egyre keresettebbé válni: Portugália, Írország vagy a Loire völgye is mind népszerűbb ilyen célpont.

Magyarországgal együtt összesen 46 ország mutatkozik be nemzeti standokon, turisztikai hivatalain, utazási irodáin keresztül. Az összesen 861 hazai és külföldi kiállító kínálatában a hagyományosnak tekinthető üdülési lehetőségek, családi programok mellett számos, úgynevezett aktív kikapcsolódást nyújtó program: lovaglás, vadvízi evezés, szafarikirándulás, valamint az egészséges életmódot népszerűsítő wellness- és fitneszprogram szerepel.

A szervezők hozzájárulnak a szökőár, sújtotta országok megsegítéséhez. Ebben az évben térítésmentesen biztosít helyet a Hungexpo az „Utazás” kiállításon mindazon országoknak, amelyek e természeti csapás áldozataivá váltak. Az érintett térségből eddig India és Thaiföld jelentkezett be Közép-Európa legjelentősebb turisztikai rendezvényére.

A Hungexpo nagy gondot fordít arra, hogy a kiállításon csak megfelelő referenciákkal rendelkező utazási irodák vegyenek részt. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Utazásszervezők és Közvetítők Szövetségével, amely az idei évtől a kiállítás védnöki tisztét tölti be. A kiállításon a hazai kiutaztatók döntő többsége a szervezet „tagvállalata”, mely tagság egyúttal a megbízhatóság garanciáját jelenti a kiállítás látogatói számára.

Hazánkkal együtt összesen 44 ország kiállítói, turisztikai hivatalai, ki-, illetve beutaztatói lesznek jelen az Utazás kiállításon. Az „A„ pavilonban a külföldi kiállítók és a hazai kiutaztató irodák találhatók. Az egzotikus országok sorában: Argentína, Brazília, Dominika, Peru és Uruguay is jelen lesz. A „B” és a „D„ pavilonban a belföldi utakat népszerűsítő irodák és a hazai régiók mutatkoznak be. A kiállításon minden évben kiemelt megjelenési lehetőséget kap egy külföldi és egy belföldi kiállító. A rendezvény ez évi díszvendégei: Jordánia és Békés megye lesz.

A kiállítás kiemelt témái ebben az évben a lovas élet és a gasztronómia. A lovas életet, lovaglást kedvelők az eddigieknél bőségesebb programból válogathatnak. A lovas kaszkadőrök, a lovas íjászok, a díjlovasok bemutatóit egy hatszáz férőhelyes lelátóról kísérhetik majd figyelemmel a lovas sport szerelmesei.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezik a Gasztrorandevú bemutató és verseny sorozatot, melyen ezúttal nemcsak a szakácsok, a borszakértők, hanem a cukrászok is összemérik majd tudásukat.

Forrás: Világgazdaság, Észak.Index, Budapest.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.