időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Mesic a horvát csatlakozás nyári kezdetében bízik

MNO
2005.03.21. 19:35

A horvát elnök, Stipe Mesic arra számít, hogy Zágráb még a nyáron megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, amely a múlt héten elhalasztotta a megbeszélések megkezdését, anélkül, hogy új időpontot határozott volna meg.

Az unió azért halasztotta el a csatlakozási tárgyalások március 17-ére kitűzött megkezdését Zágrábbal, mert több tagállam szerint Horvátország nem működött együtt teljes mértékben a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Brüsszel konkrétan azt kifogásolta, hogy nem tartóztatták le Ante Gotovina horvát tábornokot, akit a törvényszék szerint felelősség terhel bizonyos, az 1991-95-ös szerb-horvát háború idején elkövetett háborús bűnökért.

Az EU mindamellett megerősítette, hogy ajtaja nyitva áll Zágráb előtt, anélkül, hogy konkrét menetrendet jelölt volna meg.

Mesic szerint „nagyon nehéz” letartóztatni a 2001-es megvádoltatása óta szökésben lévő Gotovinát. Úgy vélte azonban, hogy sikerül országának az unió előtt bizonyítania azt a tényt, hogy Zágráb bíróság elé szándékozik állítani azokat, akik a tábornokot segítették a szökésben.

index.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.