Nyomozás a Leisztinger-féle mosoda miatt

A rendőrség visszaélés közérdekű adattal vétség elkövetésének gyanújával nyomozást rendelt el az Index munkatársának feljelentése nyomán a Honvédelmi Minisztérium adatkezelési gyakorlata miatt. Az Index először 2004 októberében kért betekintési lehetőséget a HM és a Centrál Mosodák Rt. közötti szerződésbe. Először az adatvédelmi biztoshoz fordultunk, aki azt a választ kapta a HM-től, hogy megkeresés ebben az ügyben hozzájuk nem érkezett.

MNO
2005. 03. 25. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Misnt ismert, a Honvédelmi Minisztérium tavaly márciusban írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a honvédségi textíliák mosására, a pályázaton két vállalkozás, a korábban HM-cég Centrál Mosodák Rt., illetve a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. indult. A pályázaton a HM korábbi házi cége, a Centrál nyert, amely időközben Leisztinger Tamás Forrás Rt-jének tulajdonába került.

A vesztes Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. szerint az ő ajánlatuk évi százmillió forinttal volt olcsóbb, mégsem ők nyertek. A HM tavaly három hét gondolkodási időt követően is csupán annyit közölt, hogy értelmezésük szerint a győztes ajánlata volt a legolcsóbb.

A tárca akkori kommunikációs igazgatója, az azóta a kancelláriához igazolt Matyuc Péter a betekintésre vonatkozó kérés teljesítésétől a folyamatban lévő jogvitára hivatkozva elzárkózott. Az internetes újság ezért az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Péterfalvi Attila levélben kereste meg a HM-et, hogy kiderítse, miért nem bocsátják rendelkezésre a szerződést. Péterfalvi tavaly decemberi levelére február közepén úgy reagált Bocskai István kommunikációs igazgató, hogy nem tud az egész ügyről, mivel ilyen megkeresés a tárcához nem érkezett.

Péterfalvi Attila elvi állásfoglalásában a közbeszerzési törvény rendelkezéseire figyelemmel azt írta, közérdekű adat egy közbeszerzés nyertese és az állami hivatal közti szerződés. Az Index Péterfalvi elvi állásfoglalása után újra a honvédelmi tárcához fordult kérve az immár öt hónapos kérés teljesítését.

Az adatvédelmi biztos elvi állásfoglalásának birtokában az Index újra megkereste a honvédelmi tárcát, amely öt hónap után néhány részletet közölt ugyan a szerződés tartalmáról, de a betekintést a folyamatban lévő jogi eljárásra hivatkozva ismételten megtagadta.

A Centrál Mosodák Rt. 1,6 milliárd forintért végzi a mosási feladatokat 2004. szeptember 1-től, 2006. december 31-éig. Ez a korábbi adatok szerint viszont több mint kétszázmillió forinttal kerül többe, mint amit a vesztes ajánlata tartalmazott.

Az ismételt elutasítás után az Index munkatársa a rendőrséghez fordult, mert néhány éve a Btk. módosításába bekerült egy olyan passzus, amely vétségnek minősíti a közérdekű adattal való visszaélést és ebbe a kategóriába tartozik a közérdekű adatok eltitkolása. A rendőrség a feljelentés és a becsatolt iratok alapján nyomozást rendelt el visszaélés közérdekű adat gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.