időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Vizsgálat az indokolatlan császármetszések miatt

MNO
2005.03.18. 09:06

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy valóban indokolatlanul végeznek-e császármetszést egyes orvosok a kismamák kérésére. Amennyiben ugyanis a beavatkozás szakmailag nem indokolható, az orvosnak el kell utasítania a műtétet, bárki is kérje azt.

Az orvosi indok nélkül elvégzett császármetszések akkor kerültek a hazai figyelem középpontjába, amikor az elmúlt időszakban több tévés személyiség úgy nyilatkozott: szülésekor az orvos az ő kifejezett kérésére végzett császármetszést.

Szabó István, a kollégium elnöke szerint nemzetközi felmérések mutatják, hogy természetes szülésnél tized akkora az anya megbetegedésének, elhalálozásának esélye, mint császármetszéssel, mégis egyre emelkedik a műtéti beavatkozással világra segített csecsemők aránya.
Éppen ezért a beavatkozás elvégzéséhez szakmai indok kell. Az elnök szerint „lelkiismeretlen és fölháborító„ azoknak az orvosoknak a tette, akik kérésre végeznek császárt. Az 1970-es években a megszületett gyerekek 5,5 százaléka született csak császárral, ez az arány azonban 2003-ra elérte a 25 százalékot. (Népszabadság, Világgazdaság Online)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.