időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Háromezer embert telepítettek ki Bánátban az áradások miatt

MNO
2005.04.25. 19:03

Csaknem háromezer embert telepítettek ki a közép-bánáti falvakból a Temes, az Óbega és a Berzava áradása miatt, több településre is betört a víz, s a becslések szerint csaknem száz ház összedőlt. A helyzet a Temes menti, a román határtól hét kilométerre fekvő, Módos (Ja¹a Tomiæ) községben a legsúlyosabb, itt a máskor tíz méter széles patak ötszáz méter szélességben öntött ki, kétszáz házat elárasztva.

A faluból a hivatalos adatok alapján 2300 embert telepítettek ki, de többen – főleg az idősebbek – nem akarják elhagyni a víz által körbevett házukat. Sok jószág is elpusztult, a faluban működő sertéstelepről az 1600 állat közül mindössze kétszázat sikerült kimenteni – adta hírül a vajdasagma.info.

A Temes szerdán délelőtt öntött ki a román oldalon, az áradás délutánra érte el a települést. A víz nem a mederben érkezett, valószínűleg a határ túloldalán átszakadt a gát – mondta a mentésben részt vevő Bora Cickoviæ. Hozzátette: a legkomolyabb problémát az jelenti, hogy a két ország között lényegében nincsen információáramlás, az itt lakók nem tudják, mire számítsanak. A Kárpátokban eredő három patak, a Temes, az Óbega és a Berzava a legszeszélyesebb vízjárású folyóvizek közé tartoznak, szintjük néhány óra alatt két-háromszorosára növekedhet – közölte a helybéli férfi.

A település lakói csónakokkal és traktorokkal igyekszenek menteni értékeiket és a jószágokat azokból a házakból, melyeket most ért el a víz. A kitelepítésben teherautókkal és helikopterekkel részt vesz a katonaság is. A falut elhagyni kényszerülteket ismerősöknél, rokonoknál és a szomszéd járási székhely, Szécsány (Seèanj) iskolájában szállásolják el.

Fertőzésveszély jelenleg még nincs, de az idő melegebbre fordultával komoly gondot okozhatnak az elhullott állatok, amelyek összegyűjtését szerdán kezdték meg. Rendkívül komoly a helyzet a szintén a Temes mellett fekvő, csaknem tisztán magyarok lakta, százfős Káptalanfalván (Busenje), melyet két ház kivételéve elöntött az ár.

A faluban nincs sem ivóvíz, sem áram, sem telefonösszeköttetés, és jelenleg csak csónakkal lehet megközelíteni. A Temes Párdányban két utcát lepett el, az Óbega Tamásfalvát és még két települést, a Berzava pedig Kanakot fenyegeti. A szerb kormány tízmillió dináros (közel 30 millió forintos) gyorssegélyt különített el a bajbajutottaknak, és szerdán már megérkeztek az első segélyszállítmányok a térségbe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.