Importtej- és hús árasztja el Magyarországot

Fokozódik az importált tejtermékek és húsféleségek látványos növekedés a hazai kiskereskedelemben, ami az üzletláncok beszerzési politikájának változásával, az uniós agrártámogatási rendszer átalakulásával, és az árkülönbségekkel magyarázható.

MNO
2005. 05. 20. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tejpiacon a behozatal megduplázódott tavaly, ám idén ennél is nagyobb ütemben növekedhet az import aránya. Az elmúlt évben 7-8 százalékról 13-15-re növekedett a behozott termékek hazai piaci részesedése, ami a KSH adatai szerint több mint 30 százalékos importbővülést jelentett.

A neheze csak most következik – mondta a Világgazdaságnak Kiss Pál István, a piacvezető Friesland közép-európai igazgatója, aki kiemelte, hogy ma már a tejtermékimport zömét a nagy üzletláncok saját maguk bonyolítják le, míg tavaly csak néhány nagykereskedők és külkereskedő cég igyekezett kihasználni az időszakos piaci réseket,

Kiss Pál István szerint a hazai cégek helyzetét az is nehezíti, hogy egyre inkább egységesítik árulistáikat a nemzetközi kereskedelmi hálózatok. Az EU fokozatosan leépíti intervenciós garanciáit és exporttámogatásait, és ez több tagországban is növekvő árufelesleghez vezetett. Egyes vállalatok – főként német és lengyel cégek – többleteiket veszteséggel is hajlandók értékesíteni más EU-tagállamokban.

A húsiparban a belföldi értékesítési nehézségek növekedésén érzik az import nyomását. Menczel Lászlóné, a nagy húsfeldolgozókat tömörítő Hússzövetség titkára szerint a behozatalnak kedvez, hogy hazánkban magasabb, 15 százalékos a termékekre kivetett áfa, míg az EU-s országokban 10-12 százalékos. Emellett a magyar cégeknek versenyhátrányt okoz, hogy a termék-előállításnál nagyobb költségekkel kell kalkulálniuk, a húsvizsgálati, hulladékmegsemmisítési kiadások miatt. A KSH adatai szerint a húsok és húskészítmények behozatala 215 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A szövetséghez tartozó vállalatok tavaly mintegy harmincezer tonna húst szereztek be külföldről, ami nagyjából megegyezett az egy évvel korábbi adattal.

A kereskedők és vendéglátók az élesedő versenyből fakadó árnyomással indokolják az import térnyerését. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint rákényszerülnek a külföldi beszerzésre, és a hazai hússal szemben állandóak a minőségi kifogások.

„Idehaza 15-20 százalékkal drágább a hús és a tej, sőt egyes termékeknél 28 százalékos különbséget mértünk„ – mondta az MVI elnöke. A vendéglátósok a tejet elsősorban Szlovákiából, a húst pedig Ausztriából szerzik be beszerzőtúráik során.

A kiskereskedelmi láncok addig vásárolnak itthon, amíg megéri. Számukra a beszállító megbízhatósága is fontos tényező az ár mellett, mivel nagyobb tételeket vásárolnak. A Spar ezen okok miatt új bicskei húsüzeme számára itthon veszi a félsertést, még ha az unióban néhány tíz forinttal olcsóbban lehet is kapni – mondta Saltzer Kornél beszerzési ügyvezető igazgató.

(Forrás: Világgazdaság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.