K&H ügy: gyanúsított lett Kodela és Kelemen

Befolyással, üzérkedéssel és adócsalással gyanúsította meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal egykori helyettes államtitkárát a K&H-ügyben – értesült a Magyar Nemzet. Orgazdaság elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki Kelemen Lászlót, a jegybank felügyelőbizottságának volt elnökét is.

Magyar Nemzet
2005. 05. 31. 9:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés és adócsalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészségi nyomozók hétfőn K. Lászlót, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatóját – tudta meg a Magyar Nemzet Dobos Gabriellától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. A gyanú szerint Kodelát 2002 nyarán Kulcsár Attila, a brókerügy főszereplője több alkalommal felkereste, és kapcsolataira hivatkozva arra kérte: állítsa le a K&H Bank brókercégének bejelentése nyomán pénzmosás gyanújával indított vizsgálatot. Az utolsó találkozó után két héttel Kodela felkereste Kulcsárt, közölte vele, hogy nem lesz eljárás, a vizsgálat megszűnt, majd állítólagos közbenjárásáért ötmillió forintot vett át a brókertől – áll a gyanúsításban.

Az elutasító határozatot még azon a héten írásba foglalta az ORFK pénzmosás elleni osztálya, ahol a bejelentés nyomán indított vizsgálatot bűncselekmény hiányában – a gyanúsítottak ügyletétől függetlenül – megszüntették. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal szerint Kodelának – akinek magánszemélyként befektetései voltak a K&H Equities Rt.-ben – a brókerbotrány 2003. júniusi kirobbanása előtt Kulcsár azt javasolta, hogy az egész összeget készpénzben vegye fel, ötvenmillió forintot pedig a bróker személyesen adott át a politikusnak mintegy befektetései hozamaként. K. László az ötvenmilliót dollárban és euróban vette fel, ám ezt adóbevallásában elmulasztotta feltüntetni, ezért a a hivatal adócsalással is meggyanúsította – mondta el a szóvivő. Hozzátette, K. László ellenvetéssel élt a gyanúsítások miatt és vallomást tett, amelyet azonban a vádhatóság nem kíván részletezni.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a brókerüggyel összefüggésben a Fővárosi Főügyészség orgazdaság elkövetésével gyanúsította meg Kelemen Lászlót, a Magyar Nemzeti Bank Rt. felügyelőbizottságának egykori elnökét. Kelemen a gyanú szerint 2002 őszén azzal kereste fel Kulcsárt, hogy elintézi: az Állami Autópálya-kezelő Rt. szabad pénzeszközeit az K&H Equities Rt.-nél befektetési céllal elhelyezi. A vádhatóság szerint ezután Kelemen László megbeszélést tartott a brókerrel és Bitvai Miklóssal, az rt. korábban már meggyanúsított vezérigazgatójával arról, hogy a pénzt látszólag állampapírban helyezik el.

Bitvai ugyanakkor felhatalmazta Kulcsárt, hogy az extraprofit elérése érdekében az értékpapírokkal tőzsdei ügyleteket végezzen, és megállapodtak abban, hogy a hozamon hárman osztoznak. Az ügyészség gyanúja szerint Kelemen László az ügyletekből származó ötvenmillió forintot vett át Kulcsár Attilától. Lapuk érdeklődésére Budai Gyula, Kelemen László védője érdemben nem kívánt nyilatkozni. A Magyar Nemzet információi szerint Kelemen írásban tett vallomást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.