Súlyos korrupciós botrányt tusoltak el az „elvtársak”?

Fontolgatom, hogy a nyilvánosság előtt, ügyészségen, rendőrségen beszámolok azokról a korrupciógyanús ügyekről, amelyekről tudomásom van &#8211; írta Vass Barnabás. A szocialista pártot bíráló cégvezetőt eltávolították az önkormányzattól. <br/>Lamperth Mónika belügyminiszter levélben próbálta megnyugtatni az elégedetlenkedőket.

MNO
2005. 05. 04. 8:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kőbányai testülettel kapcsolatos ügyben Kaszab Csaba alpolgármester, Szász Csaba, a szocialisták helyi elnöke, Novák Gyula főtanácsos és Csicsay Claudius Iván országgyűlési képviselő interjút szeretett volna adni a Reggel című napilapnak.

A városházi találkozó létrejött – olvasható a lapban –, de Kaszab Csaba közölte: mégsem nyilatkoznak. Magyarázata szerint azzal ugyanazt a pártszabályba ütköző etikai vétséget követnék el, amit a bíráló párttagok, akik nyilvánosság elé vitték az MSZP taglétszámmal kapcsolatos belügyét. Csicsay Claudius Iván egy emlékeztetőt mutatott be a bírálókkal folytatott tárgyalásról, miszerint hamarosan béke lesz a pártban.

A bíráló párttagok elnökségi, kongresszusi helyeket kértek maguknak, amelyeket aznap délután meg is kaptak.

Az én ízlésem tiltakozik az ellen, hogy valaki ne a pártján belül keressen megoldást, hanem az újságokhoz forduljon – mondta korábban a szocialista képviselő. Csicsay Claudius, mikor annak okait firtatták, hogy egy múlt szeptemberi kőbányai közgyűlésről miért vonultak ki százan, a lapnak így válaszolt: „Kilencvenöt százalékuk elvtársam, tisztességes, rendes emberek, nagyobb részt megtévesztettek.”

Vass: Súlyos korrupciós ügy, színlelt taglétszám

Úgy gondolom, ma is van olyan tag, aki azt sem tudja, melyik alapszervezetben van. A szervezet munkájában soha részt nem vett, és tagdíjat soha nem fizetett. A jelenlegi helyzetben hiányoltam a Központi Pártvezetés célirányos és hathatós segítségét azoknak, akik már évek óta vívják küzdelmüket a pártbeli túlkapások ellen – olvasható Vass Barnabás levelében.

Én mindig úgy tudtam, a demokrácia lényege, hogy egy szervezetben minden vélemény megfogalmazódhat, és ehhez a véleményhez bárki szervezhet támogatókat. Jelenleg ezeket az embereket Kőbányán ellenségnek tekintik, és kinyírással fenyegetik – figyelmeztet az önkormányzatból eltávolított párttag.

Mindezeken kívül fontolgatom, hogy a nyilvánosság előtt (újság, rádió stb.), ügyészségen, rendőrségen beszámolok azokról a korrupciógyanús ügyekről, amelyekről tudomásom van. Ezt eddig csak azért nem tettem meg, mert bíztam az Országos Elnökség hathatós segítségében, támogatásában. Egyre inkább úgy látom, hiába – áll a Reggel által közölt dokumentumban.

Lamperth aggódik, a bíráló repül

A kőbányai testület a megegyezés előtti ülésén azonnali hatállyal felmentette Vass Barnabás szocialista párti önkormányzati cégvezetőt – teszi hozzá a Reggel. Vass maga is a bírálók közé tartozott, ez kitűnik Hiller István pártelnöknek írott leveléből. Az ellenzéket is meglepte ez a gyors személyzeti döntés, hiszen Vass nemrégiben komoly pénzjutalmat kapott munkájáért. A hivatalos indoklás szerint elküldésének semmi köze a belső harchoz. A lap úgy tudja, hogy a kőbányai ellenzék feljelentést fontolgat gazdasági bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen.

A Reggel birtokába került Lamperth Mónika, az MSZP elnökségi tagjának taglétszámmal és nyilvántartással kapcsolatos levele. Ezt a kőbányai szocialista kerületvezetést bíráló párttársainak írta, meglepően őszintén:

„Megkaptam az MSZP-ért aggódó, 12 kőbányai szervezet
nevében írt leveleteket. (…) A 2003 nyarán megkezdett alapszabály-módosítási munkálatok egyik, sok vitát kiváltó oka éppen a kőbányai eset volt. A megoldás nem egyszerű, mert sokan vannak a pártban olyanok, akik nem látják szükségét a belépés megszigorításának. Mások, így magam is szorgalmazom, hogy az alapszabály tartalmazzon olyan elemeket, amelyekkel gátat lehet szabni a tagfelvétel körüli visszaélés lehetőségének. (…)” Budapest, 2004. október 27., Dr. Lamperth Mónika”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.