Valószínűleg az idén is számolni kell több száz tonna fűszerpaprika importjával – osztotta meg a Magyar Nemzettel becsléseit Katona Antal, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács titkára. A mennyiséget befolyásolja az idei termés nagysága és a kereskedelmi láncok behozatala is, melyek azonban nem közölnek adatokat a terméktanáccsal. Uniós csatlakozásunk után megszűnt a fűszerpaprika 42,5 százalékos védővámja, így a közösségből vámmentesen, az unión kívüli, úgynevezett harmadik országokból pedig ötszázalékos védővámmal érkezhet a fűszerpaprika.
A szakember szerint a nagy felhasználókat nem érdekli a paprika eredete, ha számukra megfelelő a minőség és az ár, akkor gondolkodás nélkül az importterméket választják. Ha a hazai cégek állni akarják a versenyt, rákényszerülnek az őrlemények alapanyagául szolgáló olcsó külföldi fűszerpaprika megvásárlására.
Katona Antal emlékeztetett arra, hogy annak idején Spanyolországban is hasonló folyamat játszódott le. Ott is harmadára esett vissza a paprikatermés, igaz, ebben szerepe volt annak is, hogy a spanyolok termelésük jó részét Észak-Afrikába telepítették. A terméktanács titkára szerint ha megfelelő marketingtámogatásban részesülne az ágazat, akkor nem járnánk úgy, mint a hispánok, mert a magyar paprikát még mindig keresik külföldön.
Tavaly a terméktanács adatai szerint 35-37 ezer tonna nyers fűszerpaprika termett, amelyből mintegy hatezer tonna őrlemény készült. Egy átlagos évben azonban 8-9 ezer tonna őrölt paprikát állítunk elő, amelyből ötezer tonna exportra, négy pedig a belföldi piacra kerül. A Magyar Nemzet értesülései szerint a vetésterület és a vetőmagforgalom alapján arra lehet következtetni, hogy a botrányok hatására nem csökkent, hanem nőtt idén a vetésterület, a várható termés mennyiségét azonban még korai lenne megbecsülni. A tavalyi, szokásosnál kisebb mennyiségből külföldre és belföldre is kevesebb jutott, ami erősíti az importpaprika jelenlétét – mutattak rá a piac sajátosságaira ágazati szakemberek. Emlékeztettek arra, hogy az import ebben az időszakban várható, hiszen a déli féltekén most zajlik a betakarítás, és mostanában kezdi elveszíteni színét a tavalyi hazai termés is, amit az importtal fel kell javítani. Nevük elhallgatását kérő termelők szerint egyre drágábban lehet az éghajlati sajátosságok és az energiaárak miatt itthon előállítani a paprikát. Feldolgozói forrásból úgy tudjuk, hogy amennyiben elegendő lesz a termés és elfogadható lesz az ára, akkor a cégek csak színjavításra vásárolnak fűszerpaprikát. A Magyar Nemzet értesülései szerint az üzemek képviselői a GVH keddi döntése kapcsán zömmel úgy vélekednek, hogy amennyiben betartják a termékjelölésre vonatkozó uniós előírásokat, nehéz lesz megbüntetni őket, mert addig a paprikát is ugyanúgy kell jelölni, mint bármely más terméket.

Ez lesz az idei anyák napja sztárvirága