Leállítja a sertésvágást a Gyulai Húskombinát Rt.

Leállítja a sertésvágást, és több mint 35 százalékos létszámleépítést hajt végre a Gyulai Húskombinát (GYH) Rt. A cég vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta: a gyulai kolbász nem készülhet a jövőben sem belga, sem dán sertésből, csak hazai alapanyagból.

MNO-összefoglaló
2005. 06. 14. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolgozóinak harmadát készül elbocsátani a Gyulai Húskombinát Rt. Martos Géza, a nagy hírű húsipari vállalat vezérigazgatója elmondta: azért döntöttek így, mert a vállalat már nem az első alkalommal zárta gazdálkodását eredménytelenül. Az erre vonatkozó modellszámítás után a cég vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy a fő veszteséget okozó sertésvágást és -darabolást – mivel emiatt veszteséges az értékesítés – megszünteti.

A Magyar Nemzet érdeklődésére, hogy mekkora volt a vállalat vesztesége, a vezérigazgató nem közölt pontos adatokat, ugyanakkor annyit elárult, hogy a negatívum milliárdos nagyságrendű.

Martos Géza hangsúlyozta azt is, hogy nem befejezik, hanem felfüggesztik a vágási tevékenységet, ugyanakkor azt sem sem tartotta kizártnak, hogy amint a gazdasági környezet kedvezően alakul, ismét elindítják a vágóvonalat. Ennek ellenére a Gyulai Húskombinát 934 dolgozója közül a döntés mintegy 350 főt érint majd, azaz a munkavállalók mintegy harmadát elbocsátják. Hogy mikor, arra a vezérigazgató azt a válaszolta: a vonatkozó rendelkezések szerint fognak eljárni, és az elbocsátások nem egyszerre, hanem folyamatosan történnek.

A Gyulai Húskombinát Rt. mintegy 75 százalékban a nádudvari HAGE és NAGISZ Rt. tulajdona, közel 20 százalékban a Magyar– Amerikai Vállalkozási Alapítványé, a fennmaradó rész magánszemélyeké. A lap úgy tudja, a cég a tulajdonosi kört június 29-i rendkívüli közgyűlésen tájékoztatja, hogy mit kell tenni a jövő évi pozitív eredmény eléréséért s az évek óta tartó veszteséges gazdálkodás megszüntetéséért. Martos Gézát megkérdeztük arról is, hogyan oldják meg az alapanyag-ellátást. A vezérigazgató elmondta: a cég jelentős szárazáru-kapacitással rendelkezik, és ehhez komoly minőségbiztosítási rendszert is rendeltek, így saját alapanyag-beszerzést folytatnak, amelyet bérvágásban vágatnak le. A vezérigazgató hangsúlyozta: a gyulai kolbász nem készülhet a jövőben sem belga, sem dán sertésből, csak hazai alapanyagból.

A Világgazdaság által idézett ágazati elemzők szerint a GYH rövidesen a húsipari ágazat koncentrálódási folyamatának esik áldozatul. Csányi Sándor (Délhús-Pick) és Román Gyula (R-KO-N) állítólag érdeklődött is a GYH iránt, őket azonban vélhetően csak a kolbászgyártás érdekli, a mai állapotában a GYH még mindig nem érdekes számukra.

Így Martos Géza vezérigazgató szerint a HAGE Rt. által vezetett tulajdonosok egyelőre olyan befektetőkkel tárgyalnának, akik a céget a továbbiakban is működtetni kívánják – termelői beszállítói csoportok, vagy a cégben tőkeemelést végrehajtani hajlandó befektetők.

Forrás: Magyar Nemzet, Világgazdaság

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.